Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Ο αγωγός TAP περνά και αποζημιώνει 35.000 ιδιοκτήτες.




Διαπραγματεύσεις για την αποζημίωση 35.000 ιδιοκτητών που κατέχουν 18.000 ακίνητα συνολικά και από τα οποία θα περάσει ο αγωγός ΤΑΡ, ξεκινά η κοινοπραξία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία, αν και θα μπορούσε να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις, θα έρθει σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες για να κλειστεί μια συμφωνία και να προκαταβληθούν οι αποζημιώσεις όσων θίγονται. Υπολογίζεται ότι στη διαδρομή του αγωγού (550 χιλιόμετρα επί ελληνικού εδάφους) υπάρχουν περίπου 18.000 ιδιωτικές ιδιοκτησίες που ανήκουν σε τουλάχιστον 35.000 ιδιοκτήτες.

Το ύψος της αποζημίωσης εξαρτάται από τη χρήση της γης, το είδος της καλλιέργειας, κλπ. αλλά κατά κύριο λόγο πρόκειται για χωράφια
Πηγές της Κοινοπραξίας εξέφρασαν πάντως και την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις κατά της κατασκευής του αγωγού για πολιτικούς λόγους.

Σε εξέλιξη είναι επίσης η αξιολόγηση της μελέτης περιβαλλοντικών και οικονομικών επιπτώσεων που έχει υποβληθεί προς έγκριση στο ΥΠΕΚΑ. Η απάντηση, αφού προηγηθεί διαβούλευση με τους φορείς των περιοχών απ' όπου διέρχεται ο αγωγός, αναμένεται στις αρχές του 2014.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν το 2015 και ως τις αρχές του 2019 θα ξεκινήσει η ροή φυσικού αερίου από το Αζερμπαιτζάν.