Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Προσφυγές στο ΣτΕ κατά του νέου νόμου για τα αυθαίρετα.



Σε προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά του νέου νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων (Ν.4137/2013) προχώρησαν πολίτες από διάφορες περιοχές της χώρα, λίγες μόνο μέρες μετά τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο 4014/2011 για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων νέας γενιάς.
Σύμφωνα με τις προσφυγές τους, ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα (4137/2013) όπως και οι αποφάσεις με τις οποίες καθορίζονται η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των δικαιολογητικών νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, κ.λπ., είναι αντισυνταγματικές και παράνομες.
Ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα "επιβραβεύει κάθε εγκληματική ενέργεια εις βάρος του νόμιμου πολεοδομικού σχεδιασμού και εις βάρος της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων" υποστηρίζουν οι πολίτες ενώ προσθέτουν ότι προσκρούει στη συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς τίθενται σε μειονεκτική θέση όσοι δεν παρανόμησαν και σεβάστηκαν τη πολεοδομική νομοθεσία.
Τέλος, υποστηρίζουν ότι οι νομοταγείς πολίτες θα πρέπει να ανέχονται στο διηνεκές τις δυσμενείς πολεοδομικές συνέπειες των αυθαιρέτων.