Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Τέσσερα επιχειρήματα για την ανάκαμψη.



«Στην αγορά ακινήτων, φαίνεται ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη, πιθανότατα από τα μέσα του 2014» αναφέρεται στο πρόσφατο Οικονομικό Δελτίο της Alpha Bank και έτσι η Τράπεζα συγκαταλέγεται στις πρώτες επίσημες «φωνές» που σε αυτή τη χρονική φάση εντοπίζουν ένα πιθανό χρονικό σημείο ανάκαμψης για τον κλάδο και μάλιστα σχετικά σύντομα. Βέβαια, έχουν κατά καιρούς υπάρξει και παράγοντες του κλάδου που έχουν προτρέψει πελάτες τους που διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα να αγοράσουν επιλεγμένα ακίνητα, τώρα που... «οι τιμές είναι χαμηλά». Τα κυριότερα επιχειρήματα στα οποία βασίζεται η συγκρατημένη αισιοδοξία της Alpha Bank για την πορεία της αγοράς ακινήτων, είναι:

α) Ο νέος φόρος, ο οποίος θα είναι χαμηλότερος από το άθροισμα των τρεχουσών φορολογιών (Τέλος Ακινήτων συν αθροιστικός ΦΑΠ διαφόρων ετών). β) Η μεγάλη διόρθωση τιμών που έχει συντελεστεί από τα υψηλά του 2008.

γ) Η αναμενόμενη μείωση του κόστους των συναλλαγών στα ακίνητα από την αρχή του 2014, μέσα από την διαφαινόμενη «εκλογίκευση» του σχετικού φόρου.

δ) Η παλαιότερη πρόβλεψη της Τράπεζας (την οποία σήμερα έχει αρχίσει να την ασπάζεται και η πλειονότητα των ξένων οίκων) ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από το 2014 και μετά.

ε) Στο ίδιο Οικονομικό Δελτίο επισημαίνεται πως «δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί το γεγονός ότι ήδη δόθηκαν είκοσι άδειες διαμονής στην Ελλάδα, σε ξένους επενδυτές, που πραγματοποιούν επενδύσεις σε εγχώρια ακίνητα αξίας άνω των 250 χιλιάδων δολαρίων (επενδυτικός νόμος 4146/2013) και πως άνω των τριακοσίων ερωτημάτων έχουν γίνει από τον Απρίλιο που ψηφίστηκε ο νόμος έως σήμερα στην υπηρεσία Invest in Greece».