Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Αγνωστη η «τύχη» του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.



Η τρόικα επιμένει στην κατάργηση του φόρου μεταβίβασης, με βασικό επιχείρημα ότι η μεταβίβαση των ακινήτων επιβαρύνεται και με φόρο υπεραξίας

Αγνωστη παραμένει η «τύχη» του φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Η τρόικα έχει ζητήσει την κατάργηση του φόρου, ενώ η ελληνική πλευρά προτείνει να διατηρηθεί τουλάχιστον για ένα έτος έστω και με μειωμένους συντελεστές. Πρόταση πάντως που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν γίνεται αποδεκτή από την τρόικα.

Την ίδια ώρα δεν έχουν κλείσει ακόμη οι λεπτομέρειες του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, με το ΠΑΣΟΚ να επιμένει ότι ακόμη και μετά τις τελευταίες διορθώσεις που έγιναν εξακολουθούν να υπερφορολογούνται τα οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου ή εντός οικισμού.

Το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων εξετάσθηκε χθες σε σύσκεψη που είχε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους το ΠΑΣΟΚ. Το νομοσχέδιο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να έχει ψηφισθεί από τη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα.

Εισπραξιμότητα
«Αγκάθι» στις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης παραμένει ο βαθμός εισπραξιμότητας του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων το 2014. Για το συγκεκριμένο θέμα το οικονομικό επιτελείο έχει προτείνει να διατηρηθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων τουλάχιστον για το επόμενο έτος. Έτσι δεν θα υπάρξει απώλεια εσόδων ύψους 200 εκατ. ευρώ για την υποκατάσταση των οποίων θα έπρεπε να γίνει αυστηρότερος ο νέος φόρος στα ακίνητα. Από την πλευρά της η τρόικα επιμένει στην κατάργηση του φόρου μεταβίβασης, με βασικό επιχείρημα ότι η μεταβίβαση των ακινήτων επιβαρύνεται και με φόρο υπεραξίας, ενώ οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

Το τελικό σχέδιο προβλέπει τη βεβαίωση φόρων ύψους 3,85 ? 3,9 δισ. ευρώ ετησίως, από 4,2 δισ. ευρώ που είχε ζητήσει η τρόικα, ενώ στα κρατικά ταμεία θα πρέπει να καταλήγει κάθε χρόνο το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι ο δείκτης εισπραξιμότητας διαμορφώνεται πλέον στο 74% -75% του βεβαιωθέντος φόρου. Στη χθεσινή σύσκεψη τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι είναι βαρύ το φορτίο για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, ενώ ζήτησαν να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τους αγρότες που έχουν βοηθητικά κτίσματα εντός των αγροτεμαχίων που χρησιμοποιούνται για αγροτική χρήση.