Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

ΠΟΜΙΔΑ: Δικαιότερος ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, αλλά να διαχωριστεί η φορολόγηση των μη προσοδοφόρων ακινήτων.




«Ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας είναι δικαιότερος και λογικότερος, γιατί διαχωρίζει το κάθε περιουσιακό στοιχείο και φορολογεί ξεχωριστά, με αποτέλεσμα ο πολίτης να φορολογείται και όχι να τιμωρείται, όταν συμβαίνει να έχει περισσότερα από ένα περιουσιακά στοιχεία».

Αυτό υπογράμμισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), σχολιάζοντας τις διατάξεις τού νομοσχεδίου για τον ΕΦΑΠ, ο οποίος φαίνεται να «κλείδωσε» στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ο τελευταίος μάλιστα, τον χαρακτήρισε δικαιότερο, αφού «πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι».

Βεβαίως, συνέχισε ο κ. Παραδιάς, πρέπει να δούμε τη συγκεκριμένη επιβάρυνση που θα προκύψει για κάθε είδους φορολογικό στοιχείο. Τα αρνητικά για την ΠΟΜΙΔΑ στοιχεία του φόρου, πρόσθεσε, είναι ότι δεν ξεχωρίζει το ακίνητο με χρησιμότητα για τον ιδιοκτήτη του, από αυτό το συχνά μεγάλης φορολογικής αξίας γραφείο ή κατάστημα το οποίο παραμένει επί μακρόν ανοίκιαστο και φορολογείται εξίσου με τα υπόλοιπα προσοδοφόρα.

Σε ερώτηση κατά πόσον ο νέος φόρος περιλαμβάνει, εκτός από το χαράτσι και τις όποιες επιβαρύνσεις του ακινήτου, ο κ. Παραδιάς διευκρίνισε ότι ο Ενιαίος Φόρος θα αντικαταστήσει μόνο το τέλος μέσω της ΔΕΗ -το λεγόμενο «χαράτσι»- και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. «Όλο το υπόλοιπο "πάνθεον" των περίπου 38 επιβαρύνσεων, τελών και προστίμων παραμένει σε βάρος της ακίνητης περιουσίας» είπε χαρακτηριστικά. Στο "χαράτσι" μέσω της ΔΕΗ, εξήγησε, τα μακροχρόνια ανοίκιαστα ακίνητα με κομμένο ρεύμα εξαιρούνταν ρητά και ορθά από αυτό τον φόρο και οι ιδιοκτήτες πλήρωναν μόνο ΦΑΠ. Τώρα, όλοι αυτοί οι ιδιοκτήτες των ανοίκιαστων ακινήτων «δεν αρκεί που δεν μπορούν λόγω της ύφεσης να τα αξιοποιήσουν προσοδοφόρα, αλλά θα επιβαρυνθούν με τον νέο φόρο χωρίς καμία ελάφρυνση». Ανέφερε ότι η Ομοσπονδία επισήμανε στον ίδιο τον πρωθυπουργό αφενός την αδυναμία των ιδιοκτητών να ανταπεξέλθουν στη γενικευμένη φορολόγηση, αφετέρου την αναγκαιότητα να λαμβάνεται έμμεσα υπόψη και η πραγματική φοροδοτική ικανότητα αυτών των ιδιοκτητών με τα μακροχρόνια «ανενεργά» ακίνητα. Δηλαδή, ζητήθηκε χρέωση με τη μισή φορολογική αξία του ακινήτου όσο χρόνο αυτό μένει ανοίκιαστο (βάση της φορολογικής δήλωσης του προηγούμενου έτους του εκάστοτε φορολογούμενου).

Ο κ. Παραδιάς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο και εκτίμησε ότι θα υπάρχουν υπερχρεώσεις στα οικόπεδα από τον συντελεστή δόμησης, ο οποίος θα είναι βαρύς και δεν θα μπορεί να ελεγχθεί από τον φορολογούμενο. Αυτό, υποστήριξε, θα προκύπτει με το αυτόματο σύστημα υπολογισμού και «από φανταστικούς συντελεστές δόμησης, οι οποίοι χρεώνονται κρυφά στο σύστημα, με αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών και δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς της Πολεοδομίας». Αποτέλεσμα, συνόψισε, θα είναι να αυξάνεται και σε πολλές περιπτώσεις να διπλασιάζεται η αξία του οικοπέδου και οι ιδιοκτήτες των αστικών οικοπέδων, ιδιαίτερα στην Αττική, να επωμιστούν τεράστια φορολογικά βάρη, στα οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν τη στιγμή κατά την οποία τα οικόπεδα είναι τα πιο απαξιωμένα περιουσιακά στοιχεία.

Καταλήγοντας, ο κ. Παραδιάς επισήμανε κάτι σημαντικό -όπως είπε- για την Ομοσπονδία: ότι, εδώ και αρκετό χρόνο, ισχύει η ποινικοποίηση της αδυναμίας πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρεών από χρέη στο δημόσιο. «Είναι βαρύτατες οι ποινές για αυτούς οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν αυτούς τους "τρελούς" φόρους, που έρχονται σαν πραγματικό τσουνάμι να κατεδαφίσουν ότι έχει σχέση με οικογένεια και νοικοκυραίους σε αυτήν τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά. Τα χρέη, συνέχισε, λόγω των υπερβολικών φόρων στα ακίνητα, συσσωρεύονται και βεβαιώνονται αυτόματα με μονομερή απόφαση του κράτους, χωρίς ο πολίτης να έχει κάνει οποιαδήποτε δικαιοπραξία, συναλλαγή, φοροδιαφυγή ή απόκρυψη. Δεν είναι δυνατόν, υπογράμμισε, να ισχύουν βαριές ποινές φυλάκισης για τους πολίτες, οι οποίοι θα βρεθούν σε πλήρη αδυναμία να πληρώσουν και, έχοντας κάποια περιουσιακά στοιχεία, θα αναγκαστούν να πουλήσουν για να εξοφλήσουν αυτούς τους φόρους. Άρα λοιπόν, τα μεν περιουσιακά τους στοιχεία τα περιμένει το «σφυρί» των πλειστηριασμών, τους ίδιους δε, τους περιμένει η πόρτα της φυλακής, τόνισε.