Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Ενιαίος φόρος ακινήτων: σπίτια από 2,3-17 ευρώ/τ.μ., αγροτεμάχια από 1,5 ευρώ/στρέμμα.



Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε χθες το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ) που θα ισχύσει από 1/1/2014 και θα αντικασταστήσει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (που πληρώνουμε μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος) και του ΦΑΠ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών "ο ενιαίος φόρος ακινήτων κινείται στην κατεύθυνση των λιγότερων χρημάτων από περισσότερους πολίτες" και είναι "μεσοσταθμικά μειωμένος κατά 16% σε σχέση με τον προηγούμενο φόρο".

Οσον αφορά στους αγρότες αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι "το 90% των αγροτεμαχίων βρίσκεται μέσα στις τρεις πρώτες ζώνες, στις οποίες η τιμή διαμορφώνεται στα 1,5 ευρώ ώς 2,25 ευρώ ανά στρέμμα" και ότι η κυβέρνηση "κατανοώντας τη δύσκολη περίοδο που διανύει ο αγροτικός κλάδος" αποφάσισε την ελάχιστη φορολογία των αγροτεμαχίων για πρώτη φορά, ενώ εξαιρούνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια".

Δηλαδή, όσοι έχουν μόνο κατοικίες, είναι πιθανόν να πληρώσουν λιγότερους φόρους σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς, αντίθετα, εάν κατέχουν ένα οικόπεδο ή ένα αγροτεμάχιο, ο φόρος εκτοξεύεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σχετικά με τις ασθενέστερες τάξεις, το ΥΠΟΙΚ αναφέρει, ότι απαλλάσσονται από το φόρο ή πληρώνουν με μεγάλη έκπτωση οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις. Συγκεκριμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι και φτωχά νοικοκυριά) με οικονομική αδυναμία, είτε εξαιρούνται είτε έχουν πολύ σημαντικές ελαφρύνσεις.

Πως θα φορολογηθούν τα ακίνητα

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΝΦΑ) διακρίνεται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

1.Φόρος επί των κτιρίων. Ο φόρος επιβάλλεται επί της επιφάνειας του κτίσματος ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο βασικός φόρος κυμαίνεται από 2,3 ευρώ/τ.μ. έως 17 ευρώ/τ.μ., καθορίζεται από την τρέχουσα τιμή ζώνης του κτίσματος (ορίζονται κατ΄ αντιστοιχία 20 φορολογικές ζώνες) και στη συνέχεια διαμορφώνεται αναλόγως των χαρακτηριστικών του κτίσματος (παλαιότητα, όροφος, αριθμός προσόψεων, βοηθητικοί χώροι). Ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τα κτίρια ειδικών χρήσεων (π.χ. βιομηχανικά κτίρια, αγροτικές αποθήκες κ.λπ.), καθώς και για ειδικές συνθήκες, όπως τα ημιτελή κτίσματα.

2.Φόρος επί των γηπέδων εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού (οικόπεδα). Ο φόρος επιβάλλεται επί της επιφάνειας του γηπέδου ανά τετραγωνικό μέτρο, αναλόγως της μοναδιαίας αξίας του (ορίζονται κατ΄ αντιστοιχία 25 φορολογικές ζώνες) και κυμαίνεται από 0,02 ευρώ/τ.μ. έως 30 ευρώ/τ.μ. Αν στα οικόπεδα αυτά βρίσκεται κτίσμα, τότε φορολογείται η επιφάνεια που υπολείπεται από τη χρήση του συντελεστή αξιοποίησης του οικοπέδου. Στην περίπτωση αυτή, επίσης, στο μέρος του οικοπέδου που φορολογείται, ο φόρος μειώνεται κατά 25%.

3.Φόρος επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού (αγροτεμάχια). Ο βασικός φόρος ανέρχεται σε 0,15 λεπτά του ευρώ/τ.μ. (1,5 ευρώ/στρέμμα) και στη συνέχεια διαμορφώνεται αναλόγως της Αρχικής Βασικής Αξίας του (η οποία περικλείει τα βασικά χαρακτηριστικά της γεωγραφικής θέσης του γηπέδου), καθώς και μία σειρά άλλων παραγόντων, όπως το είδος χρήσης του γηπέδου, η απόστασή του από τη θάλασσα και η πρόσοψη στο οδικό δίκτυο. Τέλος, έχει ληφθεί ειδική φορολογική επιβάρυνση των μεγάλων αγροτικών καλλιεργειών πάνω από τα 130 στρέμματα.

Σύμφωνα με το Σχέδιο ο νέος φόρος θα πρέπει να καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού ή σε δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Αν ο υπόχρεος καταβάλλει εφάπαξ το σύνολο του φόρου, μέσα στη προθεσμάι καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται έκπτωση ποσό ίσου με 1,5% του συνολικά οφειλόμενου ποσού.

Διαβάστε εδώ το σχέδιο νόμου.