Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Καψιμάλης: αναμένουμε φορολογικές ρυθμίσεις-κίνητρα γύρω από την ανέγερση νέων κτιρίων.



Ρυθμίσεις φορολογικές που θα δίνουν κίνητρα γύρω από την ανέγερση νέων κτιρίων -παρόμοιες με εκείνη τη νομοθετική ρύθμιση που δίνει άδεια παραμονής για 5 χρόνια σε εκτός ΕΕ κατοίκους αν επενδύσουν στην Ελλάδα σε ακίνητα 250.000 ευρώ- αναμένει o Προέδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας Δημήτρης Καψιμάλης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στο www.reporter.gr.

Οπως τόνισε "Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να υπάρξουν φορολογικές ρυθμίσεις για τους επενδυτές που διαθέτουν ρευστότητα και επιθυμούν να επενδύσουν".

Παράλληλα, δήλωσε ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή πιστεύει ότι είμαστε στον πάτο αυτής της πτώσης στην κτηματαγορά. "Δηλαδή ουσιαστικά μιλάμε για μηδενικό ενδιαφέρον". Πρόσθεσε μάλιστα ότι "Με ανύπαρκτα τα στεγαστικά δάνεια γιατί οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν ακόμη ακίνητα πως είναι δυνατόν ένας Έλληνας να αγοράσει ακίνητα; Και ακόμη και να έδιναν με τον περιορισμό των εισοδημάτων κατά 50% πως να περισσέψουν χρήματα για να πληρωθούν δόσεις στεγαστικών δανείων;" Ζήτησε μάλιστα η αναστολή του πόθεν έσχες να παραταθεί τουλάχιστον για δύο ακόμη χρόνια προκειμένου να "βρούμε τις ισορροπίες μας".

"Υπάρχουν αναλήψεις δισεκατομμυρίων ευρώ που βρίσκονται σε λάθος χώρες. Θα πρέπει τα χρήματα αυτά να έρθουν πίσω και κάποια από αυτά να επενδυθούν στην ελληνική κτηματαγορά που είναι στην καλύτερη στιγμή για τον αγοραστή" είπε χαρακτηριστικά.

Οι τιμές των ακινήτων

"Αυτή την στιγμή οι αξίες στα νεόδμητα - δηλαδή τα ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί μετά το 2000- παντού είτε στην Αττική είτε στην περιφέρεια πωλούνται σε τιμές κάτω από το κόστος" ανέφερε ο κ. Καψιμάλης. "Και πρέπει να σημειώσω ότι τα νεόδμητα είναι αυτά που ασφαλίζονται για σεισμό και πυρκαγιά και γι αυτόν το λόγο είναι αξιόπιστα και εμπορεύσιμα. Τα παλαιότερα σιγά σιγά απαξιώνονται. Και γι αυτό δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος να προτιμήσει να αγοράσει ένα διαμέρισμα εικοσαετίας, λίγο φθηνότερα από ένα νεόδμητο, αφού μόλις ενημερωθεί από τον μηχανικό του θα πληρώσει πολύ παραπάνω για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για να το επιδιορθώσει και να το κάνει αξιόπιστο. Και είναι και σε πολυκατοικία με ποιόν να συννενοηθείς για να κάνεις αλλαγές π.χ στα θεμέλια";

Τέλος τόνισε ότι τον τελευταίο μήνα υπάρχει ένα πραγματικό ενδιαφέρον σε πανελλήνια κλίμακα για διαμερίσματα για ζευγάρια από 85 έως 110 τετραγωνικά ενώ άφησε και μία αισιόδοξη νότα εκτιμώντας ότι "όταν θα λειτουργήσουν εκ νέου τα στεγαστικά δάνεια και θα λειτουργήσουν γιατί οι τράπεζες θα στραφούν ξανά στα υγιή στεγαστικά δάνεια θα δούμε τις τιμές των ακινήτων να εκτοξεύονται όπως ακριβώς στις τιμές του Χρηματιστηρίου και δεν θα το πιστεύουμε".