Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Ο νέος τρόπος φορολόγησης των ακινήτων με απαίτηση της τρόικας.



Το φορολογικό βάρος μεταφέρεται στην κατοχή του ακινήτου, με ελάφρυνση επί των μεταβιβάσεων των ακινήτων.
Επομένως ταυτόχρονα με την θέσπιση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων-το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να δοθεί εντός της εβδομάδας για διαβούλευση-το υπουργείο προχωρά σε κατάργηση ή μείωση κατά 50% του φόρου επί των μεταβιβάσεων από τις αρχές του επόμενου έτους και σε απαλοιφή σειράς τελών υπέρ τρίτων στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόροι και έξοδα για ΟΤΑ, νομικά έξοδα κλπ).

Επιπρόσθετα από 1ης Ιανουαρίου 2014 γίνεται προαιρετική η παράσταση δικηγόρου κατά την υπογραφή συμβολαίων. Η τριμερής έχει ζητήσει την κατάργηση του φόρου μεταβίβασης άμεσα, αλλά το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο μέτρο πρέπει τεθεί σε ισχύ από το 2015 με το επιχείρημα απωλειών εσόδων από τον προϋπολογισμό του 2014 με συνέπεια την επιβάρυνση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.

Το ουσιώδες είναι ότι η μονιμοποίηση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων είναι σαφώς πιο επαχθής οικονομικά από το φόρο μεταβίβασης. Το επιχείρημα των της τριμερούς για την κατάργηση του φόρου μεταβίβασης είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα δοθεί κινητικότητα στην κτηματαγορά, αλλά στο βάθος του χρόνου ο κάτοχος του ακινήτου θα επιβαρυνθεί και επομένως είναι αμφίβολο το αν η κτηματαγορά θα τονωθεί πραγματικά ή παροδικά.