Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

"Εξοικονομώ κατ' οίκον": καθυστερήσεις στις πληρωμές που υπερβαίνουν και στους 8 μήνες.



Στο θέμα των καθυστερήσεων των αποπληρωμών, για τις εργασίες που πραγματοποιούν, στο πλαίσιο του προγράμματος "Εξοικονομώ κατ' οίκον", οι οποίες μπορούν να φτάσουν ακόμα και τους οκτώ μήνες, αναφέρεται το Σωματείο Ελλήνων Μεταποιητών Αλουμινίου και Σιδήρου (ΣΕΜΑΣ), σε επιστολή του προς τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη.

Στην επιστολή του το ΣΕΜΑΣ κάνει λόγο για στρεβλώσεις στην εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και για την ανάγκη η αποπληρωμή να συντελείται σε 45 μέρες. Οπως επισημαίνει -βάσει έρευνας που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των μελών του- ο συνήθης χρόνος αποπληρωμής είναι οι πέντε με έξι μήνες, ενώ αν προκύψει κάποια έλλειψη, το διάστημα αυτό μπορεί να ξεπεράσει και τους οκτώ.

"Πρέπει ... να υπάρξει κάποια χρονική δέσμευση στην αποπληρωμή από τις τράπεζες", τονίζει η διοίκηση του ΣΕΜΑΣ και προσθέτει ότι "οι κατασκευαστές αυτού του προγράμματος έχουν την ανάγκη συμπαράστασης, ώστε η αποπληρωμή, μετά την ολοκλήρωση του έργου και την έκδοση του τιμολογίου, να γίνεται τουλάχιστον μέσα σε 45 μέρες. Αυτό γιατί ο πελάτης, μετά την υπογραφή της σύμβασης, μέσα σε ένα μήνα έχει ξεκινήσει να καταβάλει τη πρώτη δόση, αλλά και ο κατασκευαστής, με την έκδοση του τιμολογίου, πρέπει να πληρώσει το ΦΠΑ και τις λοιπές υποχρεώσεις του".

Σύμφωνα με το Σωματείο, αν δεν αποκατασταθεί η ομαλότητα στην αποπληρωμή των κατασκευαστών, αυτοί δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, καθώς είναι ήδη υποχρεωμένοι να επιχειρούν μέσα σε περιβάλλον "οικονομικής ασφυξίας" και οι δυσκολίες της εφαρμογής του προγράμματος θα τους αποτρέψουν απο τη συμμετοχή τους σε αυτό.