Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Το νέο χωροταξικό αγνοεί τις τοπικές ιδιαιτερότητες.




Σε επιστολή - τοποθέτησή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστό και βουλευτές της Μαγνησίας, τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας τονίζουν ότι "με μια γρήγορη πρώτη ματιά, εκεί που ισχυρίζονται ότι προωθούν τις διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, διαπιστώνουμε ότι σε μια περιοχή, όπως η Μαγνησία, που ήδη προσφέρει πολλές και θα μπορούσε να προσφέρει ακόμη περισσότερες μορφές, η ανάπτυξη τέτοιων δραστηριοτήτων απαγορεύεται".

Πιο αναλυτικά, η επιστολή αναφέρει:

"All time classic! Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται η ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα θέματα του τουρισμού οι περί αυτών περιστρεφόμενοι.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Χρόνια ακούμε από όλους τους ασκούντες στην πολιτική για την χρησιμότητα του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού, ότι επιτέλους θα μπουν σε τάξη τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον, ότι είναι προ των πυλών το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον τουρισμό, ετοιμάζεται κ.λπ.

Είχαμε πιστέψει ότι με τις παλαιότερες επισημάνσεις μας, των θεμάτων που δημιουργούσαν παλαιότερες προτάσεις νομοσχεδίων όπως π.χ. η απαίτηση δημιουργίας κόμβων στις ξενοδοχειακές μονάδες της χερσαίας Μαγνησίας και των νησιών μας, όπου εξηγήσαμε ότι αδυνατούμε να βρούμε 150 μ. ευθεία για τη δημιουργία κόμβου στο Πήλιο και στα νησιά, ότι μετά τις επισημάνσεις μας για την ιδιομορφία του Πηλίου, θα έπαυαν να ισχύουν οι οριζόντιες γελοιότητες των ακτογραμμών, των αποστάσεων από τον αιγιαλό για την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων κ.λπ.

Από τις επισημάνσεις μας ότι δεν μπορούν όλα να γίνονται από ένα γραφείο κεντρικό χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις των κατά τόπους φορέων και ιδιαίτερα των Δήμων και των Ενώσεων Ξενοδόχων, από τις επισημάνσεις μας ότι δεν μπορούμε επιτέλους να συνεχίζουμε να αποδεικνύουμε το αυτονόητο...

Κι όμως με ‘ηχηρές τυμπανοκρουσίες' αναγγέλθηκε για μια ακόμη φορά ότι το νέο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού είναι προ των πυλών.

Δε θα σταθούμε μόνο στις επισημάνσεις του αντιπροέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνου Λεβέντη και του γενικού γραμματέα της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, κ. Πάρη Κονιόρδου, οι οποίοι επισήμαναν τα πρώτα θέματα, τα οποία αφορούν διάφορα άρθρα του προτεινόμενου νομοσχεδίου, θα επισημάνουμε επιπλέον ότι με μια γρήγορη πρώτη ματιά, εκεί που ισχυρίζονται ότι προωθούν τις διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, διαπιστώνουμε ότι σε μια περιοχή, όπως η Μαγνησία, που ήδη προσφέρει πολλές και θα μπορούσε να προσφέρει ακόμη περισσότερες μορφές, η ανάπτυξη τέτοιων δραστηριοτήτων απαγορεύεται. Θα σταθούμε στο γεγονός ότι η ανάγκη κατοχής άνω των 20 στρεμμάτων για την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων στο Πήλιο ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο - γιατί απλά δεν υπάρχουν συνεχόμενα 20 στρέμματα.

Θα σταθούμε στο γεγονός ότι δεν μπορεί να υπηρετηθεί το πάγιο αίτημα μας για αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών ξενοδοχειακών μονάδων όλων των κατηγοριών. Θα σταθούμε στο γεγονός ότι το ‘κερασάκι στην τούρτα' αποτελεί η μη διευκρίνιση των κατά τόπων όρων δόμησης και σύνταξη των αρχιτεκτονικών μελετών, διαφορετικά νομίζουμε ότι το νέο Χωροταξικό είναι μη υλοποιήσιμο, αντιαναπτυξιακό και δε λαμβάνει υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

All time classic λοιπόν! Φαίνεται ότι η υιοθέτηση της νοοτροπίας των οριζόντιων μέτρων στην οικονομία έχει υιοθετηθεί από όλους. Δε θέλουμε ακόμη να σχολιάσουμε την Planet ΑΕ, την εταιρεία που διαχειρίστηκε όλο το σχεδιασμό. Θέλουμε να σχολιάσουμε το ‘τσουβάλιασμα' όλης της Ελλάδας σε μερικές κόλλες χαρτί.

Θέλουμε να σχολιάσουμε ότι σε αυτήν τη χώρα ‘πονάει δόντι, κόψει κεφάλι'. Θέλουμε να δείξουμε την οργή μας για την περιφρόνηση του κεντρικού κράτους στην περιφέρεια. Θέλουμε να τους πούμε ότι η αγανάκτηση έχει περισσέψει.

Όλοι μιλούν για την αναγκαιότητα και την σημασία του τουρισμού. Άλλοι μιλούν για τη ‘βαριά' βιομηχανία της χώρας μας. Κανένας δε μιλά για τη ‘βαριά σκιά' ενός κράτους ‘μπαταξή' που συνεχίζει να κυνηγά την υγιή επιχειρηματικότητα, να βάζει τρικλοποδιές σε κάθε νέα προσπάθεια, να δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας για τους επιχειρηματίες και μετά να τους συγχαίρει για τις ηρωικές τους προσπάθειες να βγάζουν την Ελλάδα ασπροπρόσωπη στο κομμάτι του τουρισμού.

Απαιτούμε να αποσυρθεί αμέσως το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και να γίνει επιτέλους μια σωστή, τεκμηριωμένη δουλειά για ένα νομοσχέδιο πλήρες, το οποίο δεν θα αφήνει ανοιχτά περιθώρια για άλλες μελέτες, για άλλες προτάσεις. Δεν είναι μόνο τα νησιά μας και η χερσαία Μαγνησία που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης. Όλη η Ελλάδα έχει θετικές ιδιαιτερότητες που πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα τουριστικό προϊόν σύγχρονο και αληθινό.

Καλούμε όλους τους φορείς, Περιφέρεια, Δήμους, Επιμελητήρια, Ενώσεις, να δουν σοβαρά το θέμα, να αφουγκραστούν τις παγίδες που κρύβουν τέτοιες πρόχειρες προσπάθειες και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας μακριά από μικροπολιτικές και μικροχωροταξικές εμμονές, να δούμε επιτέλους το δάσος και να μην κοιτάμε το δέντρο.

Πιστεύουμε ότι τα λόγια περιττεύουν. Με την βοήθεια του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, με την σύμπραξη όπως προαναφέραμε όλων των φορέων, θα δείξουμε πραγματικά ότι ο τουρισμός είναι κινητήρια δύναμη όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και της λειτουργίας ενός υδροκεφαλικού, γραφειοκρατικού οργανισμού που θέλει να λέγεται κράτος.

Πιστεύουμε ότι η σύμπραξη με το ΣΕΤΕ (κοινωνικός εταίρος και συνομιλητής με τον Πρωθυπουργό) και με όλους τους άλλους εμπλεκόμενους, καθώς και οι ισχυρές ενδείξεις ότι ο Πρωθυπουργός ασχολείται προσωπικά με το θέμα του τουρισμού, θα βοηθήσει στην επίλυση πολλών προβλημάτων.

Δυστυχώς κλείνουμε για άλλη μια φορά με τη φράση ‘θα επανέλθουμε'".