Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Συνεχίζεται η κάμψη στον κλάδο των επενδύσεων σε ιδιωτικές κατοικίες.



Η συνεχιζόμενη κάμψη στον κλάδο των επενδύσεων σε κατοικίες απεικονίζεται και στα πιο πρόσφατα στοιχεία για τις εξελίξεις αναφορικά με τις τιμές των κατοικιών, όπως αναφέρει στην τετραμηνιαία του έκδοση και συγκεκριμένα στο τεύχος 22, με θέμα "Οικονομικές Εξελίξεις" το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών".

Ειδικότερα, διψήφιες αρνητικές μεταβολές συνέχισε να καταγράφει ο δείκτης τιμών κατοικιών για το σύνολο των αστικών περιοχών τόσο στο πρώτο (-11,2%) όσο και στο δεύτερο τρίμηνο του 2013, ως προς τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2012. Παρόμοιες υπήρξαν και οι εξελίξεις αναφορικά με το δείκτη τιμών διαμερισμάτων κατά γεωγραφική περιοχή, με τις διψήφιες αρνητικές μεταβολές να είναι στο δεύτερο τρίμηνο του έτους υψηλότερες για την περιοχή της Αθήνας (-12,7%), ακολουθούμενες από εκείνες για τις άλλες μεγάλες πόλεις (-11,5%), τη Θεσσαλονίκη (-10,5%) και τις λοιπές περιοχές (-10%).

Στη βάση του διαχωρισμού του δείκτη τιμών διαμερισμάτων κατά παλαιότητα, με εξαίρεση την κατηγορία των λοιπών περιοχών, οι αρνητικές μεταβολές υπήρξαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013 -συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012- δυσμενέστερες στην περίπτωση των παλαιών διαμερισμάτων. Ακολουθώντας, τέλος, τις γενικότερες τάσεις στον κλάδο των επενδύσεων σε κατοικίες, περαιτέρω πτώση -για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο- καταγράφηκε στο δείκτη κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών, με τη σχετική ποσοστιαία μεταβολή στο δεύτερο τρίμηνο του έτους να κυμαίνεται στο -1,1%.
Αναφορικά με τις επενδύσεις σε κατασκευές, στην περίπτωση των λοιπών κατασκευών παρατηρήθηκε οριακή αύξηση στο πρώτο τρίμηνο (0,7%) και σημαντική ανάκαμψη στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 (5,7%), ενώ αντίθετα στην περίπτωση των επενδύσεων σε κατοικίες παρατηρήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 περαιτέρω ραγδαία πτώση (-35,6%). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες αποτελεί από το τέταρτο τρίμηνο του 2012 και έπειτα τον κυρίαρχο παράγοντα κάμψης της επενδυτικής δαπάνης, και είναι ενδεικτικό ότι, στο δεύτερο τρίμηνο του 2013, η αρνητική συνεισφορά της στο ΑΕΠ ανήλθε στις -1,3 ποσοστιαίες μονάδες, από -1,5 μονάδες για το σύνολο των επενδύσεων.

Αναφορικά με τις επενδύσεις σε κατοικίες, οι ενδείξεις που παρέχουν τα δεδομένα για την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα από το μηνιαίο όγκο βάσει αδειών νέων κατοικιών εξακολουθούν να είναι δυσμενείς ως προς την εξέλιξη στον κλάδο, παρά τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη που παρουσιάζει ο δείκτης εμπιστοσύνης στις κατασκευές από την αρχή του 2013.

Ειδικότερα, ιδιαίτερα αρνητικοί παρέμειναν οι μηνιαίοι ρυθμοί μεταβολής στο εν λόγω μέγεθος μέχρι και τον Ιούνιο του 2013 (-55,5% τον Μάρτιο, -15,8% τον Απρίλιο, -50,6% τον Μάιο και -15,2% τον Ιούνιο), ενώ η μέση μηνιαία μεταβολή στην εκτιμώμενη ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα για την περίοδο Ιουλίου 2012-Ιουνίου 2013 ήταν της τάξεως του -41,2%.

Παράλληλα, η θετική εξέλιξη στο δείκτη εμπιστοσύνης στις κατασκευές, σε συνδυασμό και με τις ενδείξεις που παρέχει ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές, αντανακλά τη συνέχιση μιας σημαντικής ανάκαμψης στις προσδοκίες αναφορικά με τον κλάδο των κατασκευών.

Ανατρέχοντας στους επιμέρους κλάδους του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές, προκύπτει ότι οι βελτιωμένες προσδοκίες αφορούν κυρίως τις κατασκευές δημοσίων έργων και όχι στις ιδιωτικές κατασκευές. Στην ίδια κατεύθυνση παραπέμπουν και τα πιο πρόσφατα στοιχεία αναφορικά με το δείκτη παραγωγής στις κατασκευές για το δεύτερο τρίμηνο του 2013, η αύξηση κατά 20,6% του οποίου οφείλεται αποκλειστικά στην εκτέλεση έργων πολιτικού μηχανικού. Σημειώνεται ότι η εν λόγω κατηγορία αναφέρεται μεταξύ άλλων σε έργα υποδομών -όπως έργα για αυτοκινητόδρομους, οδούς, αεροδρόμια, γέφυρες, σήραγγες και έργα δικτύων- και όχι σε κτιριακά έργα.