Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

«Δεν πληρώνω» και λάθη τορπιλίζουν το χαράτσι.



Σε ομαδικό αντάρτικο κατά της έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, καλούν όλο και περισσότεροι δήμοι τους πολίτες, προκαλώντας τεράστιο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο, και ειδικά στο νέο σχήμα που θα προκύψει μετά τις πολιτικές διεργασίες.
Ο φόβος για τη δημιουργία μαζικοποίησης του κινήματος «Δεν πληρώνω το χαράτσι» είναι εμφανής, ειδικά τώρα που τα έσοδα δείχνουν να έχουν καταρρεύσει.
Μετά το δήμο Νέας Ιωνίας που έβγαλε και οδηγίες προς τους πολίτες να πληρώνουν τη ΔΕΗ χωρίς το χαράτσι μέσω των ΑΤΜ, ήρθε η σειρά του δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού που προτίθεται μέσα στην εβδομάδα να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα ενώ δεσμεύτηκε να καλύψει νομικά σε μαζική προσφυγή, όσους κατοίκους δεν το πληρώσουν.
Η χιονοστιβάδα συνεχίζεται καθώς τρεις ακόμη μεγάλοι δήμοι λένε ότι δε θα πληρώσουν το χαράτσι. Ο Δήμος Περιστερίου, ο Δήμος Ελληνικου - Αργυρούπολης και Σαρωνικού ( Καλύβια, Ανάβυσσος, Π. Φωκαία) που έχουν πάνω από 400.000 νοικοκυριά, καλούν τον κόσμο να μην πληρώσει και δηλώνουν ότι θα έχουν τη νομική στήριξη που απαιτείται. Επίσης, οι δήμαρχοι επισημαίνουν ότι θα στείλουν εξώδικα στη ΔΕΗ και τα τεχνικά συνεργεία να μην κόψουν το ρεύμα σε όσους δεν πληρώσουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ιλίου εξέδωσε ψήφισμα που καλεί τους πολίτες που δεν θα πληρώσουν να καταθέσουν στο δήμο αίτημα νομικής υποστήριξης για ομαδική προσφυγή.
Πάντως, τα προβλήματα και τα λάθη με το ειδικό τέλος ακινήτων, συνεχίζονται. Πολλοί λογαριασμό εμφανίζονται υψηλότεροι απ' ότι θα έπρεπε ενώ άλλοι «τυχεροί» πληρώνουν πολίτες λιγότερα επειδή είτε εντάσσονται σε χαμηλότερη τιμή ζώνης είτε τα τετραγωνικά δεν είναι τα σωστά.
Τα βασικότερα λάθη που έχουν προκαλέσει τεράστια σύγχυση αφορούν τα τετραγωνικά με τα οποία υπολογίζεται το ειδικό τέλος ακινήτων καθώς και οι τιμές ζώνης βάσει των οποίων καθορίζεται ο συντελεστής.
Τα περισσότερα παράπονα έχουν να κάνουν με την τιμή ζώνης η οποία αναγράφεται πάνω στο λογαριασμό της ΔΕΗ και έχει υπολογιστεί ο φόρος.
Χαρακτηριστική η περίπτωση κατοικίας 200 τ.μ. στα βόρεια προάστια με τιμή ζώνης 2.400 ευρώ/τ.μ. Κανονικά ο ιδιοκτήτης θα έπρεπε να καταβάλει 1.600 ευρώ (200 τ.μ. Χ 8), ωστόσο το ποσό που πλήρωσε τελικά ήταν χαμηλότερο κι από ένα... τριαράκι στο κέντρο της Αθήνας. Κι αυτό γιατί στο λογαριασμό η τιμή ζώνης παρέμενε εδώ και πολλά χρόνια 450 ευρώ, οπότε ο ιδιοκτήτης πλήρωσε 200 τ.μ. Χ 3, όπως είναι ο συντελεστής για περιοχές με τιμή κάτω από €500/τ.μ.
Επίσης, ιδιοκτήτης στην Πεντέλη με τιμή ζώνης €2.750 έπρεπε να καταβάλει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό καθώς ο υπολογισμός έπρεπε να γίνει με 10 ευρώ/τ.μ.
Ωστόσο, η ΔΕΗ έχει «ξεχάσει» να αλλάξει την τιμή ζώνης η οποία έχει παραμείνει κάτω από 500 ευρώ, με αποτέλεσμα να πληρώσει 3 ευρώ/τ.μ. Το λάθος στην περίπτωση αυτή αποβαίνει υπέρ του ιδιοκτήτη και κατά των δημόσιων εσόδων, υπάρχουν, όμως και περιπτώσεις λάθους υπολογισμού που «φουσκώνει» το χαράτσι. Ετσι, ιδιοκτήτης στη Δυτική Αθήνα πήρε το λογαριασμό και είδε ότι έπρεπε να πληρώσει για σπίτι 100 τ.μ. ένα ποσό της τάξης των 500 ευρώ, ωστόσο, το σωστό ποσό ήταν 400 ευρώ διότι το σπίτι έχει τιμή ζώνης 500-1.000 ευρώ, επομένως θα έπρεπε να υπολογίζεται το ποσό με 4 ευρώ/τ.μ.
Επίσης, συνιδιοκτήτης μισθωμένου κτιρίου γραφείων με τιμή ζώνης 1.500 ευρώ είδε στο λογαριασμό να αναγράφεται εσφαλμένα τιμή 2.300 ευρώ. Αυτό επιβάρυνε κατά 3 ευρώ/τ.μ. το έκτακτο τέλος (από €5 στας €8 ανά τετραγωνικό μέτρο). Επειδή το κτίριο είναι σχετικά μεγάλο (3.720 τ.μ.), οι ιδιοκτήτες καλούνται να καταβάλλουν τέλος €29.760 αντί για €18.600, επιπλέον €11.160. Όταν απευθύνθηκαν στη ΔΕΗ τους απάντησαν ότι δεν υπάρχει διαδικασία ενστάσεων.

Άλλες περιπτώσεις λαθών είναι:
Στον οικισμό "Πλατανιά" του Δήμου Πλατανιά Χανίων, έχουν "δώσει" τιμή ζώνης 1.250 €/m² που αντιστοιχεί στην Α' ζώνη. Όμως το 85-90% των ακινήτων ανήκουν στην Β' ζώνη (μη παραθαλάσσια), η οποία είναι 1000 €/m².
Υπάρχουν περιπτώσεις ιδιοκτητών διαμερισμάτων της ίδιας πολυκατοικίας όπου στον έναν υπολογίστηκε το χαράτσι με σωστό συντελεστή τιμής ζώνης κι έναν όροφο πιο πάνω ο συντελεστής ήταν πολύ μεγαλύτερος. Ιδιοκτήτης που έσπευσε στην εφορία να διαμαρτυρηθεί δεν βρήκε άκρη διότι οι υπάλληλοι σήκωσαν τα χέρια ψηλά.
Σε κτίριο με δύο διαμερίσματα ήρθαν τρεις λογαριασμοί με χαράτσια διότι ο ένας αφορούσε τους κοινόχρηστους χώρους οι οποίοι απαλλάσσονται από το έκτακτο τέλος. Αν και οι ιδιοκτήτες απέδειξαν στο δήμο ότι είναι κοινόχρηστοι οι χώροι δεν βρήκαν άκρη και καλούνται να πληρώσουν 400 ευρώ αλλιώς θα κοπεί το ρεύμα από τους συγκεκριμένους χώρους.
Συνηθισμένο λάθος είναι αυτό των τετραγωνικών μέτρων. Αναφέρονται τα μικτά και όχι τα καθαρά τετραγωνικά της κατοικίας ή του διαμερίσματος. Στην συγκεκριμένη περίπτωση λογικό είναι να υπάρχει διαφορά και στο τελικό ποσό. Π.χ. ο Δήμος Καβάλας χορηγεί βεβαίωση με τα πραγματικά τετραγωνικά αλλά η ΔΕΗ δεν την δέχεται.
Επίσης, υπάρχουν ιδιοκτήτες που καταγγέλλουν λάθος στη χρονολογία του ακινήτου. Ενώ π.χ. είναι κτισμένο το 1960 δηλώνεται ότι είναι το 1983, ανεβάζοντας το ποσό του φόρου.
Η ΔEH, στην προσπάθειά της να ενημερώσει όσο το δυνατόν πληρέστερα τους Πελάτες της, σχετικά με το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), διαθέτει ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα www.dei.gr και την τηλεφωνική γραμμή 214 214 1000 με αστική χρέωση για όλη την Ελλάδα.
Πηγή www.ered.gr