Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΑΤΥΠΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΔΑΝΕΙΟΥ - Ζητούνται επειγόντως 200 εκατ. ευρώ για το Κτηματολόγιο.



Σε αναζήτηση 200 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του Κτηματολόγιου βρίσκεται η κυβέρνηση με εξαιρετικά πιθανό τον δανεισμό μέρους ή όλου του ποσού από την ΕΤΕπ. Η χρηματοδότηση του έργου χαρακτηρίζεται ως «άμεση ανάγκη» αφού αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση να ολοκληρωθεί σε οκτώ χρόνια. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις, στις οποίες συμμετέχει ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης έχουν προχωρήσει και έχει επέλθει καταρχήν συμφωνία, ωστόσο, οι τελικές επίσημες αποφάσεις για τη χρηματοδότηση του έργου δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν οριστικοποιηθεί το σήριαλ με την εκταμίευση της δόσης, αλλά και πριν ολοκληρώσει το πόρισμά της η επιτροπή εμπειρογνωμώνων που θα συσταθεί για το Κτηματολόγιο. Αυτό αναμένεται μέσα στους επόμενους δυο μήνες.

Επιπλέον, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μερικής ένταξης του έργου στο επόμενο ΕΣΠΑ το οποίο ίσως χρηματοδοτήσει ορισμένες συμπληρωματικές εργασίες του κτηματολογίου, όπως για παράδειγμα οι ορθοφωτοχάρτες. Πάντως, η κυβέρνηση και δη το υπουργείο Ανάπτυξης, δεν θέλει να χάσει άλλο χρόνο αφού το Κτηματολόγιο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020. Και η μόνη λύση, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι μια άμεση χρηματοδοτική ένεση στο έργο η οποία μπορεί να έλθει μόνο μέσω δανεισμού από την ΕΤΕπ.

Ο δανεισμός σε συνδυασμό με τις νέες διαδικασίες εξπρές στην εκπόνηση μελετών που θα επεξεργαστεί η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, εκτιμάται ότι θα κινήσει με εξαιρετικά γρήγορες ταχύτητες το έργο το οποίο χαρακτηρίζεται από τη κυβέρνηση και τη τρόικα ως «απολύτως απαραίτητο» τόσο ως προς το σχέδιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας όσο και για τα θέματα φορολογίας αφού θα συνδυαστεί με το περιουσιολόγιο.

Εναλλακτικά... ιδιώτες
Ως εναλλακτική λύση του δανεισμού από την ΕΤΕπ φαίνεται ότι προκρίνεται ένα σχέδιο συμπράξεων με ιδιώτες επενδυτές σε επίπεδο μελετών. Το σχέδιο αυτό προβλέπει την χρηματοδότηση των μελετών από ιδιώτες οι οποίοι θα λαμβάνουν μέρος από τις εισπράξεις των τελών κτηματογράφησης που σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να αυξηθούν. Ωστόσο, με αυτό το σενάριο δεν φαίνεται να συμφωνεί ούτε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης ούτε και ο υπουργός Περιβάλλοντος Ε. Λιβιεράτος, με τον πρώτο να προωθεί τον δανεισμό από την ΕΤΕπ.

Τα 200 εκατ. ευρώ του δανείου θα αντικαταστήσουν το ποσό που προβλεπόταν να δοθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται σε 1,44 δισ. ευρώ, ενώ τα αναμενόμενα έσοδα εκτιμάται ότι θα φτάσουν σε 1,24 δισ. ευρώ. Υπάρχει ακόμα ένα ποσό 100 εκατ. ευρώ που αφορούν στο κόστος κατάρτισης των δασικών χαρτών για το οποίο επίσης αναζητείται πηγή χρηματοδότησης. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως, ότι υπάρχει κι ένα «ξεχασμένο» ποσό ύψους 70 εκατ. ευρώ που αφορά στα έσοδα από τα κτηματόσημα τα οποία χρωστούν στο κτηματολόγιο ιδιοκτήτες από όλη την Ελλάδα.

Πρόκειται για 2 εκατ. δικαιώματα που κτηματογραφήθηκαν στο τέλος της δεκαετίας του '90, κατά τα πρώτα πιλοτικά προγράμματα του Κτηματολογίου και τα οποία, σε αντίθεση με τα δικαιώματα που κτηματογραφήθηκαν μετά το 2008, δεν έχουν πληρώσει τέλη κτηματολογίου, όπως ορίζει με σαφήνεια ο σχετικός νόμος. Παρ' όλη την πρόνοια του νόμου, ουδέποτε εισπράθχθηκαν τα τέλη αυτά χωρίς καμια σαφή αιτιολόγηση από τις τρεις τελευταίες κυβερνήσεις.

Επίσης, η Κτηματολόγιο έχει λαμβάνειν και ένα πολύ μεγάλο ποσό που αφορά στο δεύτερο (αναλογικό) σκέλος του κτηματοσήμου που είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες που κτηματογραφούνται από το 2008 και έπειτα. Το σκέλος αυτό ισούται με το 1 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας και με αφορολόγητο 20.000 ευρώ.