Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Μετ' εμποδίων προχωρεί το "Εξοικονομώ Κατ' Οίκον": μόνον το 1/6 των υποψηφίων διαθέτει τα κριτήρια χρηματοδότησης.




Σε χαμηλά επίπεδα οι ρυθμοί απορρόφησης
Με ρυθμούς που προβληματίζουν εξελίσσεται το πρόγραμμα "Εξοικονομώ Κατ' Οίκον", παρότι τον Οκτώβριο το ενδιαφέρον των καταναλωτών φάνηκε να αναθερμαίνεται.To πρόγραμμα ενισχύει, με επιδότηση και άτοκα δάνεια, τη διενέργεια εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, με τοποθέτηση διπλών τζαμιών, μονώσεων κλπ.

Η οικονομική κρίση, ωστόσο είχε ως αποτέλεσμα, τα κονδύλια του προγράμματος, που τρέχει από τις αρχές του 2011 να μένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητα, ενώ πολλοί από
τους δικαιούχους καταγγέλλουν τις τράπεζες για απροθυμία και καθυστερήσεις, καθώς το όλο "πακέτο" περνά μέσα από δάνεια που χορηγούν.

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίoυ θέρμανσης, εξαιτίας της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωοης με το πετρέλαιο κίνησης, φάνηκε να στρέφει τους καταναλωτές προς το πρόγραμμα. Από τον Οκτώβριο και μετά οι αιτήσεις προς τις τράπεζες ξεπερνούν τις 2.000 την εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκης Παπαγεωργίου.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Συνολικά, οι αιτήσεις προς τις τράπεζες, από την αρχή του προγράμματος ως σήμερα έχουν φθάσει στις 88.368. Προέγκριση του δανείου έχουν λάβει πάνω από το 50% των αιτήσεων,ενώ απόφαση για υπαγωγή έχει εκδοθεί για 13.687 αιτήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 126,4 εκατ. ευρω κατ περίπου 4.000 αιτήσεις αναμένεται να υπαχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα Από τις αιτήσεις που έχουν υπαχθεί, περίπου το 50% έχει λάβει προκαταβολή δανείου και για το 50% έχει γίνει η ολική εκταμίευση των ποσών. Δηλαδή λιγότεροι από 7.000 δικαιούχοι σε διάστημα περίπου δύο χρόνων έχουν
λάβα τοοτίνολοτου χρηματοδοτικού πακέτου, για το οποίο κατέθεσαν αίτηση.

Οι αργοί ρυθμοί απορρόφησης του προγράμματος προβληματίζουν το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας, το οποίο έχει δεσμεύσει 396 εκατ. ευρω, μέσω του ΕΣΠΑ. Στο παρελθόν, προκειμένου να αναζωογονηθεί η ζήτηση, το υπουργείο αναγκάστηκε να χαλαρώσει δύο φορές τα κριτήρια υπαγωγής, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δυνητικά δικαιούχων.

Η τελευταία "παρέμβαση" στους όρους του προγράμματος έγινε τον Μάιο, πέτυχε να αυξήσει τον αριθμό των αιτήσεων στις τράπεζες σε 1.500 εβδομάδα από 1.000 που ήταν πριν, όμως οι ρυθμοί εξέτασης, έγκρισης και εκταμίευσης παρέμειναν στα ίδια περίπου επίπεδα.

Οι τράπεζες εφαρμόζουν πολύ αυστηρά κριτήρια επιλογής, λόγω της περιορισμένης ρευστότητας, αλλά και της προσπάθειας διασφάλισης της αποπληρωμής των δανείων. Ο έλεγχος της πιστοληπτικής ικανότητας του ενδιαφερόμενου παραμένει βασική προϋπόθεση για την έγκριση ή την απόρριψη μίας αίτησης και μέχρι σήμερα μόνον το 1/6 των υποψηφίων, φαίνεται ότι καταφέρνει να προκριθεί.

ΚΙΝΗΤΡΑ

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όσοι κατοικούν σε κτίρια (μονοκατοικίες και διαμερίσματα) με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.100 ευρω ανά τετραγωνικό μέτρο και εφόσον το κτίριο έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία ίση ή χαμηλότερη της Δ.

Τα κίνητρα του προγράμματος κυμαίνονται ανάλογα με το εοσόδημα του ενδιαφερόμενου. Ξεκινούν από 70% επιχορήγηση και άτοκο δάνειο για το υπόλοιπο 30% για δικαιούχους με ατομικό εισόδημα ως 12.000 ευρω ή οικογενειακό εισόδημα 20.000
ευρω. Για την ενδιάμεση κατηγορία, με ατομικό εισόδημα από 12.000 ως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό από 20.000 ως 60.000 ευρώ προβλέπεται επιχορήγηση για το 35% του ποσού και άτοκο δάνειο για το υπόλοιπο, ενώ για στην τρίτη κατηγορία με ατομικό εισόδημα από 40.000 ως 60.000 ευρώ ή οικογενειακό από 60.000 ως 80.000 ευρώ, η επιχορήγηση φθάνει στο 15% και το υπόλοιπο αφορά άτοκο δάνειο.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στις τράπεζες που συνεργάζονται στο πρόγραμμα, πρακτικά σχεδόν σε όλες τις εμπορικές τράπεζες. Τέλος το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό μέχρι να εξαντληθεί ο προϋπολογισμός του.