Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Φόρος αυξημένος έως και 500% για εισοδήματα από ενοίκια.



Φορολογικό σοκ περιμένει τα εκατομμύρια των ιδιοκτητών ακινήτων, ιδιαίτερα όσων έχουν εισοδήματα από ενοίκια καθώς το φορολογικό νομοσχέδιο που δόθηκε στα κόμματα για διαβούλευση το απόγευμα του Σαββάτου, περιέχει ορισμένα πολύ αρνητικά σημεία.

Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι θα υπάρξει η αυτόματη φορολόγηση στα εισοδήματα από ενοίκια αλλά όχι με τους τρεις συντελεστές που είχε αρχικά συζητηθεί αλλά με δύο. Ο πρώτος θα προβλέπει φορολόγηση 10% για έσοδα μέχρι 12.000 ευρώ και συντελεστή 33% για το τμήμα του ετήσιου ενοικίου από το επίπεδο πάνω από το ποσό αυτό.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι ιδιοκτήτες αποκτούν ενοίκια αποκλειστικά από ενοίκια θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο από 4% έως 600%. Για παράδειγμα με το παλιό σύστημα κάποιος με εισοδήματα από ενοίκια ύψους 6.000 ευρώ πλήρωνε 100 ευρώ φόρο. Με το νέο καθεστώς θα πληρώσει 600 ευρώ, δηλαδή 500% πάνω. Ο φόρος θα είναι αυξημένος για εισοδήματα μέχρι 60.000 ευρώ ενώ όσοι εισπράττουν ενοίκια πάνω από 75.000 ευρώ θα δουν φορολογική ελάφρυνση.

Άλλο μέτρο-σοκ είναι η διατήρηση των τεκμηρίων διαβίωσης παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο προβλέπει μείωση των τεκμηρίων για τα αυτοκίνητα. Καταργούνται όπως όλα δείχνουν οι εκπτώσεις φόρου 10% για τις δαπάνες των φορολογούμενων για τόκους στεγαστικών δανείων, για ενοίκια κύριας κατοικίας και για ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν.

Τις θέσεις των ιδιοκτητών ακινήτων για τη φορολογία κεφαλαίου και εισοδήματος που σχεδιάζεται αυτήν την περίοδο από την κυβέρνηση, παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων, δικηγόρος κ. Στράτος Παραδιάς, στην ετήσια ενημερωτική γενική συνέλευση της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαΐας που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Πάτρας.

Ο κ. Παραδιάς επεσήμανε ότι στη φορολογία κεφαλαίου θα πρέπει να συμβάλουν όλοι οι Ελληνες και όχι ένα τμήμα των ιδιοκτητών, που θα κληθούν να πληρώσουν και τα βάρη των υπολοίπων. "Η επαναφορά του ΕΤΑΚ, με την ευρύτερη δυνατή φορολογική βάση και το χαμηλότερο δυνατό συντελεστή είναι ο μοναδικός τρόπος να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης των εσόδων από τη φορολογία κεφαλαίου" σημείωσε ο κ. Παραδιάς. Πρότεινε φορολογικό συντελεστή που να μην υπερβαίνει το 1 ο/οο (ένα τοις χιλίοις) με μόνη εξαίρεση να μην βεβαιώνεται ποσό ΕΤΑΚ που δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ ανά φορολογούμενο, οπότε δημιουργείται ένα οικογενειακό de facto «αφορολόγητο» ύψους 100.000 ευρώ.

Ο κ. Παραδιάς σημείωσε επίσης ότι η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια που φαίνεται ότι σχεδιάζεται θα πρέπει να λειτουργήσει σε εθελοντική βάση. Διαφορετικά η αυτοτελής αυτή φορολόγηση θα καταληστεύσει τους ηλικιωμένους χωρίς σύνταξη και τους ανέργους με μοναδικό πόρο κάποιο μίσθωμα, αφαιρώντας τους κάθε ελπίδα για επιβίωση!

Στο ίδιο συνέδριο, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου πρότεινε την κατάργηση της φορολογίας κεφαλαίου και την επιβολή ενός και μόνο τέλους υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τόνισε δε ότι το ακίνητο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως πηγή δημοσίων εσόδων.

Τάχθηκε εξάλλου κατά της επιμήκυνσης της δανειακής σύμβασης ως το 2016 δεδομένου ότι όλα τα δημοσιονομικά μέτρα λαμβάνονται προκαταβολικά και η διετής παράταση σημαίνει αποκλειστικά την διατήρηση μειωμένης εθνικής κυριαρχίας.