Νομοθετική ρύθμιση για την αναμόρφωση των διατάξεων των σχολαζουσών κληρονομιών και του Κώδικα Εθνικών Κληροδοτημάτων, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να απλοποιηθεί η διαδικασία και να συντομευθεί ο χρόνος που απαιτείται για την κατάθεση αίτησης αναγνώρισης του κληρονομικού δικαιώματος του Δημοσίων επ' αυτών.
Ως σχολάζουσα κληρονομιά νοείται κάθε περιουσία αποβιώσαντος χωρίς κληρονόμους. Οι περιουσίες αυτές εκκαθαρίζονται και διοικούνται προσωρινά από κηδεμόνες (δικηγόρους, εφοριακούς κτλ.) οι οποίοι τις διαχειρίζονται μέχρι να τις παραδόσουν στους κατά νόμο κληρονόμους. Σε περίπτωση που αυτοί δεν βρεθούν τότε το Δημόσιο αναγνωρίζεται ως δικαιούχος τους δηλαδή ως εξ αδιαθέτου κληρονόμος της σχολάζουσας κληρονομιάς.
Η είδηση για τις αλλαγές που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για τις σχολάζουσες κληρονομιές, προέκυψε από σχετικό έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχαν απευθύνει στον ίδιο 25 βουλευτές της ΝΔ για τις σχολάζουσες κληρονομιές.
"Υπάρχει δυσκολία εντοπισμού των σχολαζουσών κληρονομιών, καθώς η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών δεν ενημερώνεται εγκαίρως για την ύπαρξη κληρονομιών για τις οποίες δεν έχουν εμφανιστεί κληρονόμοι", σχολίασε ο κ. Στουρνάρας. Επίσης, οι περισσότεροι κηδεμόνες που διορίζονται αποποιούνται του λειτουργήματος τους με συνέπεια την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος χωρίς να γίνονται ενέργειες εκκαθάρισης των κληρονομιών αυτών.
Σημειώνεται, ότι οι βουλευτές της ΝΔ επικαλούνταν εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες το σύνολο των κοινωφελών περιουσιών σήμερα ανέρχεται σε 12.000 και από αυτές οι 3.000 είναι Ιδρύματα και Κληροδοτήματα, 3.800 είναι σχολάζουσες κληρονομιές και περίπου 5.200 εκκαθαρίζονται από το υπουργείο Οικονομικών με ρυθμό το πολύ 20 υποθέσεων το χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν σχεδόν 300 χρόνια για να εκκαθαριστούν όλες οι παλιές περιουσίες. Οι βουλευτές ανέφεραν μάλιστα ότι η συνολική αξία της περιουσίας αυτής εκτιμάται περίπου στα 4 δισ. ευρώ.