Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Οι επιχειρήσεις που πωλούν ακίνητα.


Εγκλωβισμένες στα ακίνητα είναι δεκάδες επιχειρήσεις καθώς αδυνατούν να βρούν αγοραστές για γραφεία , καταστήματα και βιομηχανικές εγκαταστάσεις μεγάλης αξίας . Πρόκειται για επιχειρήσεις που είτε δεν έχουν προβλήματα επιβίωσης είτε είναι στην προστασία του άρθρου 99.
Για παράδειγμα μία μεγάλη έκταση στην Αγχίαλο Θεσσαλονίκης με εγκαταστάσεις διαθέτει η Βαλκάν προς πώληση. Το ακίνητο είχε αποτιμηθεί πάνω από 33 εκατ. χωρίς ωστόσο να υπάρξουν προς το παρόν ενδιαφερόμενοι. Η Εδραση Ψαλίδας, η οποία έχει ενταχθεί στο άρθρο 99, επιχειρεί να πουλήσει περί τα 30 διαμερίσματα προκειμένου να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της στις τράπεζες ενώ και η ΤΕΞΑΠΡΕΤ διαθέτει μεγάλο ακίνητο στη Θεσσαλονίκη το οποίο ανεπιτυχώς προσπαθεί να δώσει εδώ και 3 χρόνια. Η Σάνυο Συμμετοχών διαθέτει σημαντικό κτιριακό συγκρότημα στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στη Μεταμόρφωση, ωστόσο, ακόμη δεν έχει καταφέρει να βρει αγοραστή, όπως δεν έχει βρει και η Rilken η οποία από το 2009 προσπαθεί να πουλήσει ανεπιτυχώς τις πρώην εγκαταστάσεις της στη Νέα Κηφισιά παρότι θεωρούνται σημαντικό ακίνητο. Η εταιρεία Κέκροψ πούλησε πρόσφατα 3 οικόπεδα στο Παλαιό Ψυχικό καταφέρνοντας να βάλει στο ταμείο της πάνω από 7 εκατ. ευρώ. Το ποσό των 3 εκατ. ευρώ κατάφερε να πάρει η Μαθιός Πυρίμαχα από την πώληση ακινήτου που δεν χρησιμοποιούσε. Παλαιότερα ακίνητα έχουν καταφέρει να ρευστοποιήσουν: η Elmec Sport (ακίνητο στο Φάληρο έναντι 40 εκατ.) και η Elbisco (ακίνητα αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ στα Σκόπια). Τέλος, Ελφίκο, Μουζάκης, Πετρόπουλος, Αγροτικός Οίκος Σπύρου, Cardico, Ελαστρον προτίθενται να πουλήσουν ακίνητά τους όπως και ο όμιλος Βιοχάλκο που διαθέτει σημαντική περιουσία και η εταιρεία μεταλλουργίας Μπήτρος με ακίνητα στη Μύκονο.

H ακίνητη περιουσία της καπνοβιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗΣ δεν μπορεί να ρευστοποιηθεί καθώς δέκα διαγωνισμοί έχουν κηρυχθεί άγονοι λόγω χαμηλών προσφορών. Στο σφυρί έχει βγει το εργοστάσιο στον Πειραιά, επί της οδού Αθηνών 39. Πρόκειται για συγκρότημα αποτελούμενο από οικόπεδο 4,7 στρεμμάτων και κτίσματα επιφάνειας 29.434 τ.μ. Επίσης, εργοστάσιο στη Γλύφα του Νομού Χαλκίδας το οποίο αποτελείται από γήπεδο 123 στρεμμάτων και κτίσματα 34.640 τ.μ. Στο προς αξιοποίηση χαρτοφυλάκιό της ΑΓΕΤ βρίσκονται μεταξύ άλλων ακίνητα στον Ασπρόπυργο και οι εγκαταστάσεις στον Βόλο που βρίσκονται σε οικόπεδο 300 στρεμμάτων. Η Lafarge στην οποία έχει ενταχθεί η ΑΓΕΤ θεωρεί ως βασικό «φιλέτο» της τα 117 στρέμματα στη Δραπετσώνα. Οποιες προσπάθειες έγιναν για την από κοινού, με τους άλλους ιδιοκτήτες, αξιοποίηση των 660 στρ., έχουν πέσει στο κενό. Πάντως, δεν αποκλείεται να προχωρήσει το σχέδιο για πίστα Formula 1.