Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ακίνητα: επαναφέρουν το φόρο υπεραξίας.



Την επαναφορά του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, με συντελεστή 20%, προβλέπει διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου. Ο συγκεκριμένος φόρος είχε καθιερωθεί στο παρελθόν, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών ο Γιώργος Αλογοσκούφης, αλλά καταργήθηκε λίγα χρόνα αργότερα, επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου έως αναποτελεσματικός.

Ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και πώλησης του ακίνητου, βαρύνει τον πωλητή και έχει την έννοια της φορολογίας της υπεραξίας που αποκόμισε, ο ιδιοκτήτης, στο διάστημα που είχε το ακίνητο την κατοχή του. Σε μία όμως αγορά όπως η ελληνική, που τα τελευταία χρόνια είναι ήδη "νεκρή", όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, ο συγκεκριμένος φόρος δεν θα έχει καμία απόδοση και θα έρθει να δώσει τη χαριστική βολή χωρίς να αποδώσει τίποτα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις διατάξεις του νομοσχεδίου που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προβλέπεται ότι σε μεταβιβάσεις ακινήτων επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 20% στη διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης και της τιμής κτήσης. Η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησής του ακινήτου, η οποία θα υποβάλλεται σε φόρο, προβλέπεται να γίνει με την εφαρμογή συντελεστών παλαιότητας που ξεκινούν από 0,90 για 1 έως 5 έτη διακράτησης και φθάνουν μέχρι 0,60 για πάνω από 25 έτη διακράτησης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο φόρο υπεραξίας δεν υπόκεινται :

α) Το κέρδος που πραγματοποιείται από εμπορική δραστηριότητα αγοραπωλησίας ακινήτων.

β) Το κέρδος που πραγματοποιείται από την πώληση ακινήτου, παγίου περιουσιακού στοιχείου, νομικού προσώπου.

γ) Το κέρδος μέχρι 25.000 ευρώ που πραγματοποιείται από μεταβίβαση ακινήτου και εφόσον το ακίνητο αυτό έχει διακρατηθεί, για διάστημα τουλάχιστον 5 ετών. Η εξαίρεση δεν ισχύει για φυσικά πρόσωπα τα οποία πραγματοποιούν πέραν της μίας μεταβίβασης εντός της πενταετίας.