Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την πορεία της ρύθμισης των αυθαιρέτων. Η στασιμότητα που δημιούργησαν οι πολυήμερες κινητοποιήσεις των διπλωματούχων μηχανικών και η καθυστέρηση που παρατηρείται στη θεσμοθέτηση των προαναγγελθεισών διευκολύνσεων για την πληρωμή των προστίμων επιτείνουν την αβεβαιότητα των πολιτών και αποτρέπουν πολλούς εξ αυτών να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση.
Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, στο ΥΠΕΚΑ εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, με στόχο να δώσουν νέα πνοή στη ρύθμιση και να την καταστήσουν πιο προσιτή. Μία από τις σκέψεις που στριφογυρίζουν στο μυαλό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι η μείωση των προστίμων για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, οι πολύτεκνοι και οι ανάπηροι. Ήδη, ο Ευάγγελος Λιβιεράτος έχει στα χέρια του αίτημα των πολυτέκνων που ζητούν να συμπεριληφθούν στις ευνοϊκές διατάξεις που είχε θεσπίσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου για τους βαριά ανάπηρους και τους μουσουλμάνους της Θράκης. Οι πολύτεκνοι θεωρούν ότι αδίκως εξαιρέθηκαν από τις ρυθμίσεις αυτές, επισημαίνοντας ότι η κατασκευή ενός αυθαιρέτου ή η προσθήκη μιας αυθαίρετης κατασκευής δεν έγινε για λόγους πολυτελείας, αλλά για να καλυφθούν οι αυξημένες στεγαστικές ανάγκες.
Με το έγγραφο τους οι πολύτεκνοι ζητούν να προστεθεί νέα παράγραφος στο νόμο 4014/2011, που θα προβλέπει πως τα πάσης φύσεως ειδικά πρόστιμα θα είναι μειωμένα κατά 60% όταν πρόκειται για κατασκευές που ανήκουν σε πολυτέκνους, και κατά 90% όταν ανήκουν σε υπέρ-πολύτεκνους με έξι παιδιά και άνω. Προσθέτουν πως ευνοϊκή διάταξη για την εισφορά που καταβαλλόταν από τους πολυτέκνους περιλαμβανόταν στο νόμο Σουφλιά για τους ημιυπαίθριους (Ν. 3775/2009), καταργήθηκε όμως με το νόμο Μπιρμπίλη (Ν. 3843/2010).
Το υπουργείο επεξεργάζεται τα δεδομένα αυτά και δεν αποκλείεται να γνωμοδοτήσειυπέρ της διευκόλυνσης των πολυτέκνων. Σε μία τέτοια περίπτωση πιλότο θα αποτελέσουν οι ρυθμίσεις για τους βαριά ανάπηρους, τους παλιννοστούντες και τουςμουσουλμάνους της Θράκης.
Σύμφωνα με αυτές, τυφλοί με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%, πρόσωπα τα οποία παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες (ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%), καθώς και όσοι επιβαρύνονται φορολογικά από πρόσωπα με σοβαρές αναπηρίες για την υπαγωγή στο νόμο για τα αυθαίρετα, θα καταβάλουν ποσοστό 15% του ενιαίου ειδικού προστίμου. Για τους παλιννοστούντες ομογενείς το υπουργείο έχει μειώσει κατά 80% το ενιαίο ειδικό πρόστιμο. Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων της συγκεκριμένης κατηγορίας καταβάλλουν δηλαδή το 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου για την υπαγωγή στο νόμο της κύριας και μοναδικής κατοικίας τους. Το ίδιο ισχύει και για τους μουσουλμάνους της Θράκης.
Τα μέλη της μειονότητας, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα αρρένων και τα δημοτολόγια δήμου ή κοινότητας καταβάλλουν το 20% του ειδικού προστίμου για την υπαγωγή στη ρύθμιση της κύριας και μοναδικής τους κατοικίας. Όσον αφορά τις διευκολύνσεις το υπουργείο έχει ανακοινώσει πως θα παρέχεται έκπτωση 10% στο συνολικό πόσο για όσους πολίτες επιλέξουν να καταβάλουν το 30% του συνολικού ποσού προστίμου έως τις 31/1/2013 (σε παλαιές και νέες δηλώσεις).
Μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα ανασταλεί η απένταξη από τις ρυθμίσεις του νόμου λόγω μη καταβολής τριών δόσεων, καθώς και οι προσαυξήσεις για δηλώσεις που παρουσιάζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι το σχετικό νομοθέτημα του ΥΠΕΚΑ παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση.