Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

7o RE+D Business Forum.



Μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση αποτελεί η αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα. Η προσδοκώμενη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την αξιοποίηση δημόσιας και ιδιωτικής γης υπό δύο προϋποθέσεις: την εξάλειψη του συναλλαγματικού κινδύνου και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

Πως θα οδηγηθούμε σε αυτό, θα αναλύσουν θεσμικοί επενδυτές, κυβερνητικά στελέχη, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι επιχειρήσεων από τους κλάδους του τουρισμού και του real estate στο 7ο RE+D Business Forum, που διοργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από το περιοδικό RE+D.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν τέσσερις έρευνες καθοριστικές για την μετάβαση στην ανάπτυξη κρίσιμων τομέων:

• Το βαρόμετρο των ελληνικών πόλεων που διαθέτουν προοπτικές ανάπτυξης
• Η δυνατότητα ρύθμισης των δανειακών υποχρεώσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων
• Οι περιοχές που μπορούν να υποδεχθούν αναπτύξεις τουρισμού υγείας και
• Η έρευνα που πραγματοποίησε το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για την προσέλκυση επενδύσεων στο τουριστικό κλάδο

Οι απαιτούμενες θεσμικές αλλαγές για την προώθηση της ανάπτυξης παραθεριστικής κατοικίας υψηλών προδιαγραφών και η απόσυρση ξενοδοχειακών μονάδων θα αναλυθούν με την παρουσίαση του νέου χωροταξικού για τον τουρισμό που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία ΠΕΚΑ και Τουρισμού.

Αυθαίρετα και αστικές αναπλάσεις

Το υπουργείο Περιβάλλοντος παρουσιάζει τη νέα ρύθμιση της «τράπεζας γης» μέσα από την οποία θα κλείσει οριστικά το ζήτημα της αυθαίρετης δόμησης και θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για την υλοποίηση -μέσω ΣΔΙΤ- αστικών αναπλάσεων μεγάλης κλίμακας.

Ο δήμος της Αθήνας την ανάπλαση του δημόσιου χώρου μέσα από την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, ενώ εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα θα καταθέσουν προτάσεις για την αναβάθμιση του κέντρου της πόλης που μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσα από το Jessica.

Το συνέδριο αποσκοπεί στην επαναθεσμοθέτηση του κλάδου των ακινήτων (market reload) μέσα από τη μέτρηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η νέα αστική οικονομία.

Οι τέσσερις ενότητες θα καλύψουν:

• Tη νέα Αστική Οικονομία (Χρηματοοικονομικά εργαλεία και θεσμικό πλαίσιο για παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας στην πόλη)
• Τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές (Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας - Ιδιωτικοποιήσεις)
• Τους ανερχόμενοι κλάδοι (Τουρισμός, Διαμετακόμιση, Μεταποίηση, τουρισμός Υγείας και
• Την κάλυψη του κενού χρηματοδότησης που προκύπτει από την αδυναμία χρηματοδότησης από ελληνικές τράπεζες και την κατάργηση του διασυνοριακού δανεισμού.

[Β]green

Στο συνέδριο θα ανακοινωθεί και η έναρξη του δεύτερου κύκλου βράβευσης αειφόρων κτηρίων του διαγωνισμού [B]green, που εφέτος θα περιλαμβάνει υποψηφιότητες από χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Το βραβείο που απονέμει το περιοδικό Real Estate & Development τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ, του ΤΕΕ, του ΕΜΠ, του ΚΑΠΕ του RICS και του ICSC.
Μέγας χορηγός 2ου κύκλου βραβείου [B]green ηΤράπεζα Αττικής.