Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Τον Ιανουάριο θα είναι έτοιμο από το ΤΕΕ το νέο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών.



Τον ερχόμενο Ιανουάριο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει από το ΤΕΕ το νέο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης των οικοδομικών αδειών, σύμφωνα με τα όσα προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στη διημερίδα που διοργανώνει το ΤΕΕ, με θέμα "Διοικητική Μεταρρύθμιση. Οι τεχνικές υπηρεσίες και οι διπλωματούχοι μηχανικοί ως μοχλός ανάπτυξης".

Οπως ανέφερε ο κ. Σπίρτζης, οι μηχανικοί δεν θα συμβιβαστούν "με την προοπτική ενός δημοσίου τομέα με χαρακτηριστικά υποτέλειας" και τόνισε ότι το ΤΕΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλια, μέσω ολοκληρωμένου διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να διατυπώσει συγκεκριμένες επίκαιρες και υλοποίησιμες προτάσεις για την προώθηση μίας ουσιαστικής διοικητικής μεταρρύθμισης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό προβλέπονται, ηλεκτρονικές οικοδομικές άδειες σε επτά ημέρες. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Η διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας διαχωρίζεται σε δύο στάδια: την έγκριση δόμησης και την άδεια δόμησης, που θα χορηγούνται από τις υπηρεσίες δόμησης των δήμων.

- Για την έγκριση δόμησης απαιτούνται τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα κάλυψης (με τομές, συντελεστή δόμησης, ποσοστό κάλυψης) και αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων. Η έγκριση θα χορηγείται σε διάστημα πέντε ημερών.

- Η άδεια δόμησης θα εκδίδεται σε δύο ημέρες, με ευθύνη των μηχανικών που έχουν συντάξει τις μελέτες και μετά από έλεγχο πληρότητας του φακέλου από τις υπηρεσίες δόμησης του δήμου.

Ο έλεγχος των οικοδομών θα γίνεται με αυτοψία σε τουλάχιστον ένα από τα τρία στάδια κατασκευής (θεμελίωση, ολοκλήρωση φέροντας οργανισμού και ολοκλήρωση οικοδομής). Κάθε στάδιο θα ελέγχεται από διαφορετικό ελεγκτή, που θα επιλέγεται με κλήρωση από την Υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, η οποία θα συσταθεί.

Με την ολοκλήρωση του ελέγχου θα εκδίδεται Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής που θα είναι απαραίτητο για τη σύνδεση της κατασκευής με τα δίκτυα κοινωνικής ωφέλειας (ρεύμα, νερό κ.λπ.) Η επικοινωνία για την έκδοση ή αναθεώρηση έγκρισης δόμησης ή άδειας δόμησης θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.