Ακόμη και στις χρυσές εποχές του 2005-2007 που τα στεγαστικά δάνεια δίνονταν με το τσουβάλι, οι τράπεζες σε στραβοκοίταζαν αν επεδίωκες να «σηκώσεις» 100-150.000 ευρώ με οικογενειακό εισόδημα της τάξεως των 25.000 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η νέα ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης θα καλύψει λίγους. Τους οικονομικά ασθενέστερους, ναι. Δεν θα είναι όμως η πλειοψηφία. Και οι υπόλοιποι; Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Θα έρχονται και πάλι σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες. Κι ότι βγει
Η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης –αν βεβαίως ανάψει το πράσινο φως η τρόικα- προβλέπει
1.Για τέσσερα χρόνια θα καταβάλλονται μόνο τόκοι
2.Το επιτόκιο σε αυτή την τετραετία θα είναι 1,5%
3.Η μηνιαία δόση δεν θα υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος
4.Άνεργοι δεν θα καταβάλλουν ούτε τόκους, δηλαδή δεν θα καταβάλλουν τίποτα.
Καλά όλα αυτά. Το ζήτημα είναι όμως ποιοι μπορούν να μπουν στη ρύθμιση. Οι όροι που μπαίνουν είναι αυστηρότατοι:
Το εισόδημα να έχει μειωθεί τουλάχιστον 35% από 1/1/2010
Το οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ
Η αντικειμενική αξία ακινήτου να ανέρχεται στα 180.000 ευρώ.
Και για τους τρεις λόγους, θα αποκλειστούν εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες. Για παράδειγμα, χιλιάδες νοικοκυριά πούλησαν το παλαιό τους σπίτι, πήραν και ένα δάνειο για να αγοράσουν ένα μεγαλύτερο σπίτι. Η αντικειμενική του αξία –η οποία παραμένει στα ύψη καθώς οι αντικειμενικές αξίες έχουν κολλήσει στα επίπεδα του 2007 και δεν ενσωματώνουν την 5ετή ύφεση- μπορεί να είναι πάνω από 180.000 ευρώ. Γιατί αυτό το νοικοκυριό θα αποκλειστεί; Αυτονόητο θεωρείται το πρόβλημα που δημιουργείται ότι στηρίζεις μια πολιτική στις φορολογικές δηλώσεις. Οι φοροφυγάδες θα κάνουν και πάλι πάρτι. Και θα κλέβουν την εφορία και θα ρυθμίζουν τα δάνειά τους.
Ακόμη και για αυτούς που θα καταφέρουν να μπουν στη ρύθμιση, το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Απλώς θα κερδίσουν χρόνο. Κι όταν περάσει η τετραετία, θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι με το πρόβλημα και με μια εξαιρετικά φουσκωμένη δόση.