Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Επαναφέρουν το επίδομα ενοικίου και την επιδότηση επιτοκίου.



Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί από το υπουργείο Εργασίας, νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα δημιουργηθεί ένας ειδικός λογαριασμός στον ΟΑΕΔ, στον οποίο θα πηγαίνει η εισφορά του 1,3% των εργαζομένων, η οποία θα χρηματοδοτεί την επιδότηση ενοικίου, την επιδότηση επιτοκίου αλλά και τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το πρόγραμμα χορήγησης επιδότησης ενοικίου σε κατηγορίες δικαιούχων του ΟΕΚ αναμένεται να επανέλθει αλλά με αυστηρούς εισοδηματικούς όρους. Το πρόγραμμα αυτό θα απευθύνεται κυρίως σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, μακροχρόνια ανέργους, σε δικαιούχους που ήταν άνεργοι και μετακινήθηκαν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους και βρήκαν εργασία σε περιοχές άλλων Νομών και σε δικαιούχους που το καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα είναι μέχρι 6.000 ευρώ.

Αυτά αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του χθεσινού κοινωνικού διαλόγου μεταξύ του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις προωθούμενες αλλαγές από το υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνονται ακόμα και οι ακόλουθες:

- Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αντικειμενοποίησης των κριτηρίων και εξορθολογισμού όλων των δανειοδοτικών και επιδοματικών προγραμμάτων.

- Η ανάπτυξη του μηχανισμού είσπραξης οφειλών δικαιούχων του ΟΕΚ σε συνδυασμό με τη ρύθμιση δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση αποπληρωμής με ιδιαίτερη μέριμνα για τους ανέργους. Να σημειωθεί ότι για τους άνεργους έχει παγώσει η καταβολή των δόσεων μέχρι 31.12.2012

- Η καταβολή κατά το ερχόμενο διάστημα του επιδόματος ενοικίου σε όλους τους δικαιούχους που δεν το έχουν λάβει.

- Η σταδιακή κάλυψη των υποχρεώσεων του οργανισμού για τα δάνεια που είχαν δρομολογηθεί.

Δάνεια με επιδότηση επιτοκίου

Σύμφωνα με το real.gr μία σειρά αλλαγών για να χορήγηση των δανείων με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΑΕΔ μελετά το υπουργείο Εργασίας. Οι βασικές αλλαγές που εξετάζονται με στόχο να "ψαλιδιστούν" τα ποσά που θα καταβάλλει ο ΟΑΕΔ στους δικαιούχους είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξής:

1. Πρώτη φορά μελετάται να θεσπιστεί "κριτήριο φερεγγυότητας" για τους δικαιούχους. Το επιχείρημα είναι ότι μεγάλος αριθμός δανειοληπτών που χρηματοδοτούνται απευθείας από τον Οργανισμό για την αγορά κατοικίας δεν επιστρέφουν τα οφειλόμενα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται "τρύπα" στα οικονομικά του οργανισμού εργατικής κατοικίας. Για τα δάνεια που θα χορηγούνται με τον νέο κανονισμό, οι δικαιούχοι πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια αντίστοιχα με αυτά που εξετάζουν οι τράπεζες για να χορηγήσουν στεγαστικά δάνεια (π.χ. ύψος εισοδήματος, λοιπές οφειλές κ.λπ.).

2. Στο στόχαστρο θα μπει και ο άτοκος δανεισμός των τρίτεκνων, καθώς η συγκεκριμένη παροχή κρίνεται ιδιαίτερα δαπανηρή. Μέχρι τώρα, οι τρίτεκνοι είχαν δύο επιλογές: να πάρουν άτοκο δάνειο απευθείας από τον Οργανισμό ή να επιδοτηθούν με ποσοστά έως και 100% επί του επιτοκίου για να εκταμιεύσουν δάνειο από εμπορικές τράπεζες.

3. Θα επανεξεταστούν τα ποσοστά επιδοτήσεων ακόμη και για τα δάνεια που χορηγούνται μέσω ιδιωτικών τραπεζών. Με βάση το καθεστώς που ίσχυε πριν "παγώσουν" οι δραστηριότητες του ΟΕΚ, οι επιδοτήσεις επί του επιτοκίου κυμαίνονταν από 50% έως και 100%, που σημαίνει ότι ο δικαιούχος μπορούσε να απολαμβάνει ακόμα και άτοκο δάνειο για όσο χρόνο διαρκούσε η επιδότηση (εννέα χρόνια).