Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Οι προτάσεις για το φόρο ακινήτων που πάνε στους πολιτικούς αρχηγούς.


Σε τρία σενάρια φορολογικής κλίμακας που οδηγούν σε διαφορετικό εισπρακτικό αποτέλεσμα του φόρου ακινήτων φυσικών προσώπων κατέληξε σήμερα η διακομματική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών για την φορολογία της ακίνητης περιουσίας. Παράλληλα, στην αγροτική γη που βρίσκεται κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα (π.χ. Αττική) θα ισχύσουν μειωμένες αντικειμενικές τιμές για τον υπολογισμό του φόρου ακινήτων.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν σήμερα μεταξύ των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά (Α. Βεσυρόπουλος από τη Ν.Δ., Γ, Ιωαννίδης από τη ΔΗΜΑΡ και ένας εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ) με τη συμμετοχή και του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη. Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν -σύμφωνα με πληροφορίες- τα εξής:

1. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστούν στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς τρία διαφορετικά σενάρια για το εισπρακτικό αποτέλεσμα του υπό διαμόρφωση ενιαίου φόρου ακινήτων. Ανάλογα με το σενάριο, το εισπρακτικό αποτέλεσμα , αναφορικά με τα φυσικά πρόσωπα, κυμαίνεται από τα 650 εκατ. ευρώ έως το 1 δισ. ευρώ. Κάθε σενάριο έχει τη δική του φορολογική κλίμακα, η οποία σε κάθε περίπτωση θα έχει έντονα προοδευτικό χαρακτήρα, δηλαδή πολλά κλιμάκια και κλιμακωτά αυξανόμενους συντελεστές.

2. Τα τρία σενάρια προβλέπουν αφορολόγητο όριο από 0 έως και 100.000 ευρώ.

3. Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ τέθηκε το θέμα της μειωμένης φορολόγησης για τους ιδιοκτήτες που έχουν παιδιά. Εφόσον αυτό τελικά επιλεγεί, θα κοστίσει σε μειωμένα έσοδα περίπου 130 εκατ. ευρώ.

4. Οι εκτός σχεδίου εκτάσεις πρόκειται να φορολογηθούν αλλά θα υπάρξει μέριμνα για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Αυτό, όπως συζητήθηκε στη σύσκεψη, θα γίνει μέσω της αξιοποίησης και διασταύρωσης στοιχείων για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις που διαθέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στις καλλιεργούμενες εκτάσεις θα ισχύσουν συντελεστές απομείωσης των αντικειμενικών τιμών.

5. Τα συνολικά ετήσια έσοδα από τον ενιαίο φόρο ακινήτων προϋπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά το 2013 τα έσοδα, με τα υπόλοιπα εισπράξεων του χαρατσιού και του ΦΑΠ για το 2012, θα ανέλθουν στα 3 δισ. ευρώ. Στο νέο ενιαίο φόρο θα συγχωνευτεί τόσο το χαράτσι όσο και ο ΦΑΠ.
Πηγή:www.capital.gr