Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - Απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών για ολοκλήρωση έγκαιρα, το 2020.




Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη σύνταξη και τη λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου (όπως και των συνδεόμενων με αυτό μελετών και υπηρεσιών, δηλαδή των δασικών χαρτών, των αεροφωτογραφιών κ.λπ.), με σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που τέθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση. Στόχος είναι η απλούστευση και η επιτάχυνση των διαδικασιών, όπως και η διασφάλιση των δικαιωμάτων που κτηματογραφούνται, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί έγκαιρα, το 2020.

Βασική καινοτομία αποτελεί η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών, με τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης εγγραφής, της έκδοσης πιστοποιητικών και της πληρωμής του τέλους κτηματογράφησης. Επίσης, το ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο για τα ακίνητα που κατέχει. Απλοποιούνται οι διαδικασίες ανάθεσης των μελετών κτηματογράφησης με την κατάργηση της υποβολής τεχνικής προσφοράς και με την εφαρμογή της χαμηλότερης τιμής ως κριτηρίου ανάθεσης. Καταργείται το τέλος των πέντε ευρώ στην υποβολή της αίτησης διόρθωσης του πρόδηλου σφάλματος, ενώ θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση ο τρόπος είσπραξης του προστίμου χωρίς την άμεση εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Η εγγραφή στο Κτηματολόγιο δικαιωμάτων από χρησικτησία καθίσταται πιο δύσκολη, καθώς επιβάλλεται ενημέρωση του ελληνικού Δημοσίου.

Η Κτηματολόγιο ΑΕ έχει την εποπτεία και την υλικοτεχνική υποστήριξη των κτηματολογικών γραφείων. Ο προϊστάμενος του γραφείου ορίζεται από τα υπουργεία ΠΕΚΑ και Δικαιοσύνης ύστερα από πρόταση του ΟΚΧΕ και πρέπει να είναι πτυχιούχος Νομικής Σχολής ΑΕΙ, με 5ετή επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον.