Δεν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την προς τα πάνω αναπροσαρμογή, των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, τον ερχόμενο Μάρτιο, μετά τις τελευταίες εξαγγελίες της Κυβέρνησης αλλά το αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων, θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.
Αλλά και αυτό να συμβεί, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η κτηματαγορά έχει ήδη πολλές στρεβλώσεις καθώς, οι εμπορικές αξίες σε κάποιες περιπτώσεις βρίσκονται ακόμα και στο 1/3 των αντικειμενικών. Αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ήδη να φορολογούνται υπέμετρα, σύμφωνα με την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους και όχι σύμφωνα με την πραγματική αξία της. Οπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, αν η Κυβέρνηση ανέβαζε ακόμα περισσότερο τις αντικειμενικές, θα υπήρχε καθίζηση της κτηματαγοράς που θα έφτανε έως και 90%.
Η στρέβλωση σήμερα, στην κτηματαγορά όσαν αφορά τις αντικειμενικές, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μεγάλη. Π.χ. ένα διαμέρισμα 70 τ.μ. με αντικειμενική αξία 70.000 ευρώ, πουλήθηκε προς 40.000 ευρώ με αποτέλεσμα ουσιαστικά ο πολίτης να πληρώνει από την τσέπη του τη διαφορά του φόρου που προκύπτει.
Αξίζει να αναφερθεί ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να παραδοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς το τελικό σχέδιο για την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων ο οποίος θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται και εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Ο νέος φόρος στα ακίνητα θα πρέπει να αποδίδει έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ ετησίως.
Οι νέες ρυθμίσεις για την εφαρμογή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων θα περιληφθούν σε ξεχωριστό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. Επίσης, στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται νέες ρυθμίσεις για τη φορολογία στις μεταβιβάσεις ακινήτων, τις κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές.