Τα σχέδιά του για την επίσπευση της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου παρουσίασε σήμερα σε άτυπη συνάντηση που είχε με... δημοσιογράφους ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ευ. Λιβιεράτος.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός, άμεσα θα συσταθεί ειδική επιτροπή ώστε εντός του 2013 να είναι έτοιμο σχέδιο νόμου το οποίο θα φέρει αλλαγές στην κτηματογράφηση.
Παράλληλα, ετοιμάζεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ρύθμιση ώστε να προχωρήσει η συγχώνευση της Κτηματολόγιο ΑΕ με τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ).
«Είναι λάθος να θεωρούμε ξεχωριστό το Κτηματολόγιο από τη χαρτογράφηση. Ο Αντώνης Τρίτσης συνέλαβε σωστά το θέμα της τακτοποίησης του χώρου στην Ελλάδα ο οποίος ακολουθεί οθωμανικές συνήθειες επί της γης. Ομως, οι προσπάθειες εξευρωπαϊσμού προσέκρουαν στις συνήθειες αιώνων που είχε μια περιοχή, όταν τα όρια του οικοπέδου έφταναν έως εκεί όπου ακουγόταν το γκάρισμα ενός γαϊδάρου», είπε ο κ. Λιβιεράτος.
Ο Αντώνης Τρίτσης είχε προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα και έτσι δημιούργησε τον ΟΚΧΕ παράλληλα με τους Οργανισμούς Αθήνας και Θεσσαλονίκης αν και ποτέ δεν απέκτησαν κανονισμό λειτουργίας.
Από το 2009, το Κτηματολόγιο όχι μόνο διαχωρίστηκε από τον ΟΚΧΕ αλλά, όπως ανέφερε ο υπουργός, οι δύο οργανισμοί έγιναν ανταγωνιστικοί. «Έτσι, σήμερα ο ΟΚΧΕ κάνει κτηματογραφήσεις (π.χ. Γαύδο, Ελαφονήσι) και η Κτηματολόγιο κάνει και χάρτες που είναι αρμοδιότητα του ΟΚΧΕ», σημείωσε ο ίδιος.
Η συνένωσή τους αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ καθώς το Κτηματολόγιο όπως είναι σήμερα δεν προχωρά με την ταχύτητα που θα έπρεπε και δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί όπως είχε προγραμματιστεί το 2020 παρότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.
Μια από τις αιτίες της καθυστέρησης, σύμφωνα με τον κ. Λιβιεράτο, αποτελεί «η πολυπλοκότητα της διαδικασίας των 11 φάσεων που απαιτούνταν για να κυρωθεί ένας δασικός χάρτης». Η κύρωση των δασικών χαρτών αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.