Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ακίνητα: Ποιοί και πως φέρνουν το χάος.




Αν θέλει κάποιος να κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα , αλλά -και το κυριότερο- ποιό θα είναι το αύριο της αγοράς ακινήτων δεν έχει παρά να μελετήσει την εμπειρία της Αργεντινής από τα τέλη της δεκαετίας του ΄90 μέχρι σήμερα. Οι ομοιότητες είναι τόσο πολλές ώστε ακόμα και ο πιο αδαής περί τα οικονομικά θα οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι οι "περιπέτειες" και των δύο έχουν σχεδιαστεί από τα... ίδια μυαλά. Στην πραγματικότητα τόσο στην Αργεντινή όσο και στην Ελλάδα , αγορά ακινήτων απαξιώθηκε και ένας μεγάλος αριθμός κάθε λογής ακινήτων πέρασε υπό τον έλεγχο μίας ολιγαρχίας. Τόσο στη μία , όσο και στην άλλη χώρα η "εξυγίανση" βασίστηκε στην εκποίηση ακίνητων περιουσιακών στοιχείων αλλά και επιχειρήσεων. Στην Αργεντινή , είχαμε την εκποίηση αγροτικής γης αλλά και εκτάσεων με ορυκτά αποθέματα.

Στην Ελλάδα , η εκποίηση επικεντρώνεται στην τουριστική γη καθώς ο τουρισμός είναι το βασικό "εξαγώγιμο προϊόν" της χώρας. Ένα άλλο κοινό στοιχείο των δύο χωρών , που επηρεάζει την πορεία της κτηματαγοράς είναι η εξαφάνιση της μεσαίας τάξης. Αν το δει κανείς με όρους της αγοράς κατοικίας θα διαπιστώσει ότι πάνω από το 80% του αποθέματος κατοικιών βρίσκεται στα χέρια της μεσαίας τάξης. Από αυτά τουλάχιστον το 20% φέρουν κάποια βάρη λόγω τραπεζικού δανεισμού. Με δεδομένη την αύξηση της φορολογίας στα ακίνητα , της συρρίκνωσης του εισοδήματος και των υψηλών ποσοστών ανεργίας με μαθηματική ακρίβεια ένας μεγάλος αριθμός από αυτά θα περάσουν είτε στην ιδιοκτησία των τραπεζών είτε του Δημοσίου. Η περίπτωση , της ΜΒΔΤ, είναι ενδεικτική αυτού που έρχεται και στην αγορά κατοικίας.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ουσιαστικά διευκολύνει την ρευστοποίηση σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές ενός μεγάλου αριθμού κατοικιών , χωρίς να επηρεαστούν ιδιαίτερα τα στοιχεία του ενεργητικού τους και αυτό θα προκαλέσει μία πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα πίεση στις τιμές . Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί στην Αργεντινή το 2001 όταν οι τιμές κατοικίες είχαν καταρρεύσει αφού η "λεηλατημένη" μεσαία τάξη αναγκάζονταν να ρευστοποιεί ακίνητα για να επιβιώσει. Αν μελετήσει κανείς προσεκτικά τις κινήσεις που γίνονται από την πλευρά των ελλήνων κυβερνώντων θα διαπιστώσει ότι στην πραγματικότητα με το πρόσχημα της «σωτηρίας» της χώρας αποσπώνται καθημερινά από την μεσαία τάξη με βίαιο τρόπο εκατοντάδες ακίνητα.Τράπεζες και Δημόσιο θα βρεθούν πολύ σύντομα με ένα χαρτοφυλάκιο εκατοντάδων χιλιάδων ακινήτων τα οποία φυσικά θα τα προωθήσουν στην αγορά σε εξευτελιστικές τιμές.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής , ο οποίος σχεδίασε την "αργεντίνικη έξοδο" από την κρίση , σε μία παλαιότερη συνέντευξη του είχε δηλώσει ότι "κανένα πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε περιόδους ύφεσης". Αντίθετα, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης διευκολύνουν τόσο τη μείωση του χρέους όσο και των ελλειμμάτων. Το τόλμησαν και το αποτέλεσμα; Σήμερα στη Αργεντινή , οι ρυθμοί μεγέθυνσης της οικοδομικής δραστηριότητας είναι πρωτόγνωροι καθώς η μεσαία τάξη επανέρχεται στην αγορά.

Το "πακέτο" που προσπάθησαν να εμφανίσουν ως θρίαμβο οι κκ Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης και Στουρνάρας δεν περιέχουν ούτε ένα μέτρο ενίσχυσης της μεσαίας τάξης. Αντίθετα , βρίθουν ενισχύσεων στις τράπεζες και στους κερδοσκόπους του ελληνικού χρέους. Παράλληλα οδηγούν την οικονομία σε ακόμα πιο βαθιά ύφεση και την μεσαία τάξη σε απόγνωση...