Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Φόρος 8-10 ευρώ ανά στρέμμα στα αγροτεμάχια.



Πρόταση που προβλέπει τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων να γίνει το 2014 όχι με βάση την αξία αλλά με βάση την επιφάνεια, με κατ’ αποκοπήν φόρο 8 – 10 ευρώ μεσοσταθμικά ανά στρέμμα έχει πέσει στο τραπέζι στης διακομματικής επιτροπής για τα ακίνητα. Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η διακομματική, προκύπτει ότι κατά μέσο όρο κάθε φυσικό πρόσωπο έχει στην κατοχή του 4 στρέμματα εκτός σχεδίου γης, ενώ η μέση αγροτική καλλιέργεια είναι 35 στρέμματα. Έτσι, για έναν μέσο αγρότη, ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα είναι ετησίως 140 – 210 ευρώ, ενώ για τον μέσο Έλληνα θα είναι 32 – 40 ευρώ. Για το 2015 και τα επόμενα έτη ο φόρος στα αγροτεμάχια θα υπολογιστεί με βάση τις ειδικές αξίες που ισχύουν για τα εκτός σχεδίου (ΕΒΑ, ΑΒΑ). Στόχος να μαζευτούν το 2014 πάνω από 700 εκατ. ευρώ από τον Ενιαίο Φόρο στα αγροτεμάχια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τo μόνο θέμα που είναι αδιαπραγμάτευτο είναι τα έσοδα ύψους €3,2 δισ. για το 2014 από τα ακίνητα. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν από το υπουργείο Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα ισχύσει με τη νέα χρονιά.

Οριστικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν καθώς το μεγάλο αγκάθι είναι η ένταξη των αγροτεμαχίων στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Οι πληροφορίες του ered.gr αναφέρουν ότι υπήρξαν δεσμεύσεις ώστε το επόμενο δεκαήμερο να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία για τα αγροτεμάχια και βοσκοτόπια που θα μπορούν να φορολογηθούν από του χρόνου.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές... αντικειμενικές δυσκολίες διότι πολλά αγροτεμάχια είναι «άγνωστα», δεν έχουν δηλαδή δηλωθεί ποτέ. Ενα σενάριο αναφέρει ότι όλοι οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων θα κληθούν να συμπληρώσουν μια ειδική φόρμα στην οποία θα δηλώνουν τα ακίνητα που έχουν και την τοποθεσία που βρίσκονται ώστε να υπάρξει φορολόγηση με βάση τις τιμές της περιοχής και ανάλογα με την τοποθεσία που βρίσκονται. Αν είναι δηλαδή κοντά σε παραλία, στο βουνό κ.λπ. θα υπάρξουν και ανάλογοι αυξητικοί ή μειωτικοί συντελεστές.

Οσα περισσότερα αγροτεμάχια μπουν στο νέο φόρο τόσο το καλύτερο για τα αστικά ακίνητα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, επειδή δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 3,2 δισ. ευρώ ο στόχος για τα έσοδα, αν φορολογηθούν, έστω και με λίγα ευρώ, όσο περισσότερα αγροτεμάχια, τότε θα μπορέσει να καλυφθεί η «χασούρα» από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.

Για το λόγο αυτό δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα ενταχθούν στο σύστημα και τα ακίνητα των κατ' επάγγελμα αγροτών που υπολογίζονται σε περίπου 300.000.

Οι αξίες

Σε ότι αφορά τις αντικειμενικές αξίες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν μεσοσταθμικές μειώσεις από 10% έως 20% στις περισσότερες περιοχές αλλά και αυξήσεις εκεί όπου η ψαλίδα δεν έχει κλείσει ακόμη.

Ωστόσο, προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα»που θα δημιουργήσει η μείωση των αντικειμενικών (μέτρο ασφαλώς που φαντάζει φιλολαϊκό) θα πρέπει να υπάρξει αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των ακινήτων καθώς και μείωση του αφορολόγητου.

Αρχικά είχε ακουστεί αφορολόγητο €100.000, αλλά αυτό μπορεί να πέσει στις €50.000 ή και χαμηλότερα. Οσο για τους συντελεστές, το αρχικό σχέδιο έλεγε ότι θα κινούνται μεταξύ 0,1% και 2%, αλλά το ύψος τους θα κριθεί από τον στόχο: Δηλαδή από τα 3,2 δισ. που πρέπει να εισπραχθούν.