Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Εχεις χωράφι στη Μύκονο; Φόρος έως και 50 ευρώ/στρέμμα.



Μια μεγάλη ανατροπή στην περιουσία των Ελλήνων, φέρνει η φορολόγηση των αγροτεμαχίων που προωθεί η κυβέρνηση. Η κατ' αποκοπήν πληρωμή φόρου για το 2014, εκτός από ένα μεγάλο «χαράτσι» για τους έχοντες γη, ακόμη κι αν αυτή είναι απρόσοδη, δημιουργεί νέα δεδομένα και στον τομέα της ενοικίασης αγροτικής γης.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πλήγμα για του χρόνου, αλλά και όταν τα εκτός σχεδίου ακίνητα ενταχθούν στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, θα υποστούν οι έχοντες περιουσία σε τουριστικές περιοχές και κοσμοπολίτικα νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα, η Ρόδος. Οσοι λοιπόν έχουν αγροτεμάχια εκτός σχεδίου σε αυτές τις περιοχές ή συνορεύουν με εθνικές οδούς θα κληθούν να πληρώσουν 20,30 ή και 50 ευρώ το στρέμμα. Τα πάντα θα υπολογιστούν από το αν το χωράφι είναι παραθαλάσσιο, καλλιεργήσιμο, ορεινό κ.λπ.

Ωστόσο, ειδικά για ιδιοκτήτες μεγάλων εκτάσεων όπως π.χ. στον κάμπο της Λάρισας, ο φόρος θα είναι υψηλός ώστε το υπουργείο Οικονομικών να πιάσει το στόχο για έσοδα 800 εκατ. ευρώ.

Υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων στρεμμάτων φθάνει τα 66,5 εκατομμύρια, οπότε με ένα μέσο φόρο 12-13 ευρώ το στρέμμα θα επιτευχθεί ο στόχος. Ο νέος φόρος θα επιβληθεί το 2014 στα αγροτεμάχια με βάση το στρέμμα και όχι την αντικειμενική αξία τους. Η φορολόγηση των ακινήτων αυτών θα γίνει αυτοτελώς, δηλαδή με κλίμακα φορολογικών συντελεστών διαφορετική από αυτήν που θα ισχύσει για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα. Ο βασικός μαθηματικός τύπος που θα χρησιμοποιηθεί για την επιβολή του φόρου στα αγροτεμάχια και τις λοιπές εκτός σχεδίου εδαφικές εκτάσεις θα είναι «ευρώ Χ στρέμμα». Ο φόρος θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εδαφικής έκτασης καθώς θα λαμβάνονται υπόψη συντελεστές που θα αφορούν στις εξής περιπτώσεις:

- Καλλιεργήσιμη ή μη καλλιεργήσιμη.

- Αρδευόμενη ή μη αρδευόμενη.

- Παραθαλάσσια ή μη

- Κοντά σε εθνική ή επαρχιακή οδό.

- Μονοετής ή πολυετής καλλιέργεια.

- Πεδινή, ορεινή ή ημιορεινή ζώνη.

Για αγροτικές καλλιεργούμενες εκτάσεις θα ισχύουν σημαντικά μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές για εκτάσεις μέχρι 20 στρέμματα και όχι αφορολόγητο όριο στρεμμάτων.

Ωστόσο, καθίσταται ασύμφορη η ενοικίαση ή ακόμη και η διατήρηση στην ιδιοκτησία κάποιου πολίτη, μεγάλων εκτάσεων γης καθώς ο φόρος θα μειώσει σημαντικά τα έσοδα των ιδιοκτητών.