Βαθιά το χέρι στην τσέπη, θα βάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, για το επόμενο διάστημα από τον Ιούνιο του 2013 έως και τον Φεβρουάριο του 2014 καθώς ο ένας φόρος θα διαδέχεται τον άλλο, με τον τελικό συνολικό λογαριασμό, μόνο από τα ακίνητα, να ξεπερνάει τα 3,2 δισ. ευρω.
Συγκεκριμένα τέσσερις διαφορετικοί φόροι θα πρέπει να πληρωθούν για τα ακίνητα, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα. Ποδαρικό, θα κάνει το νέο Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (χαράτσι) που θα ξεκινήσει να έρχεται τον Ιούνιο μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Θα ακολουθήσει ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011 και 2012 τον Ιούλιο, ενώ από τον Οκτώβριο θα καταφθάσει και ο ΦΑΠ του 2013.
Σε όλα αυτά θα προστεθεί και η εκκαθάριση από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, που ξεκινάνε να κατατίθενται από τις 20 Μαϊου μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Την ίδια ώρα η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) τονίζει σε ανακοίνωσή της, την άμεση ανάγκη αποποινικοποίησης της ακίνητης περιουσίας, γιατί "αλλιώς θα πάμε όλοι φυλακή".
Τι λέει: "Η σημερινή γενικευμένη αδυναμία πώλησης ή έστω εκμίσθωσης οποιουδήποτε ακινήτου οδηγεί σε αδυναμία πληρωμής του επερχόμενου "τσουνάμι" φόρων κατά των ιδιοκτητών ακινήτων, και θα οδηγήσει σύντομα τους ίδιους μαζικά στις πόρτες των φυλακών! Η ΠΟΜΙΔΑ προειδοποίησε τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες για το ότι δεκάδες χιλιάδες μέχρι πρό τινος αξισέβαστοι πολίτες, θα οδηγηθούν συντομότατα στις φυλακές, αφού με διατάξεις που ισχύουν από το 2011, έχει ποινικοποιηθεί βαρύτατα και η αντικειμενική αδυναμία καταβολής φόρων στην κατοχή ακίνητης περιουσίας όπως ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, το ΕΕΤΗΔΕ, το ΕΕΤΑ και ο επικείμενος "Ενιαίος Φόρος Ακινήτων", αλλά και ο φόρος κληρονομιάς, που προκύπτουν και βεβαιώνονται αυτόματα, δηλαδή χωρίς τη διενέργεια οποιασδήποτε δικαιοπραξίας ή αδικοπραξίας εκ μέρους του πολίτη, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, αλλά και το ότι σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα εκποίησης ακινήτων είτε οικειοθελώς, είτε με αναγκαστικό πλειστηριασμό, ώστε να καταστεί δυνατή η πληρωμή φόρων. Ούτε μέχρι στιγμής, το κράτος αποδέχεται να νομοθετήσει τη μονομερή δυνατότητα των φορολογουμένων να εκχωρούν μονομερώς ακίνητά τους στο δημόσιο, σε εξόφληση σημαντικών φορολογικών υποχρεώσεών τους!
Διαβάστε τι ισχύει σήμερα:
Με την παρ. 3 του ν. 3943/2011 αντικαταστάθηκε η παρ. 1 του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 ως εξής: "1. Όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα τελωνεία χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης: α) έως ένα έτος, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών, που αναφέρεται στην παράγραφο 5, υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ. β) έξι τουλάχιστον μηνών, εφόσον το συνολικό χρέος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω περίπτωση α`. υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ. γ) ενός τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω περίπτωση α`, υπερβαίνει το ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ. δ) τριών τουλάχιστον ετών, εφόσον το συνολικό χρέος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω περίπτωση α`, υπερβαίνει το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ. Χρόνος τέλεσης του αδικήματος είναι το χρονικό διάστημα από την παρέλευση των τεσσάρων μηνών μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής. Η ποινική δίωξη ασκείται ύστερα από αίτηση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή του Τελωνείου προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας τους, που συνοδεύεται υποχρεωτικά από πίνακα χρεών, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων. Η πράξη μπορεί να κριθεί ατιμώρητη, εάν το ποσό που οφείλεται εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό.»
Περαιτέρω με την εγκύκλιό του με στοιχεία ΔΝΥ Α 1022989 ΕΞ 2013/6.2.2013 προς τους Προισταμένους των Δ.Ο.Υ. της χώρας, ο Γεν. Γραμματεύς Εσόδων επισημαίνει, ότι μόλις συντρέξουν οι νόμιμες προυποθέσεις (βεβαιωμένο χρέος άνω των 5.000 ευρώ σε καθυστέρηση άνω των 4 μηνών), η εκ μέρους τους υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης είναι υποχρεωτική και δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρειά τους, αλλά, αντίθετα, "εντάσσεται στις ενέργειες που ασκούνται κατά δέσμια αρμοδιότητα (άρθρ. 25 παρ.1 εδ. γ' ν. 1882/1990)"!
Οι ισχύουσες αυτές ρυθμίσεις και οικονομικές παράμετροι, μόλις αρχίσει η αποστολή των αλλεπάλληλων εκκαθαριστικών ΦΑΠ 2011-2012-2013, οι λογαριασμοί ΕΕΤΑ και ο νέος "Ενιαίος Φόρος Ακινήτων" θα στείλουν με μαθηματική ακρίβεια στο αμέσως επόμενο διάστημα, στα εδώλια των κατηγορουμένων και στη συνέχεια στις φυλακές, δεκάδες χιλιάδες συνεπείς έως τώρα φορολογούμενους, κυρίως μεγάλης ηλικίας, με βαρύτατες ποινές τις οποίες ουδόλως θα είναι σε θέση να εξαγοράσουν, γιατί αν είχαν χρήματα, φυσικά θα είχαν πληρώσει τους φόρους τους! Δεν είναι δυνατόν όσοι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τους φόρους τους να έχουν την ίδια μεταχείριση π.χ. με τους εκδότες πλαστών και εικονικών τιμολογίων! Πρόκειται για μείζον κοινωνικό πρόβλημα το οποίο χρειάζεται άμεση επίλυση! Γι΄αυτό πρέπει επειγόντως να αποποινικοποιηθεί η αντικειμενική αδυναμία καταβολής των φόρων στην ακίνητη περιουσία, όπως ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), το ΕΕΤΗΔΕ, το ΕΕΤΑ και ο επικείμενος "Ενιαίος Φόρος Ακινήτων"!!!"