Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Αναβολή πήρε η σημερινή σύσκεψη για τον ενιαίο φόρο ακινήτων




Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, σύσκεψη για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, που είχε αρχικά προγραμματισθεί να γίνει σήμερα.

Η σύσκεψη της τρικομματικής επιτροπής για τον ενιαίο φόρο ακινήτων αναβλήθηκε καθώς πληροφορίες κάνουν λόγο για το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν είχαν το χρόνο να καταρτίσουν τα σχετικά σενάρια για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

Σημειώνεται, ότι μέχρι σήμερα τα σενάρια θέλουνε για τον νέο φόρο, που θα αντικαταστήσει το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων, την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου για φυσικά πρόσωπα ύψους 50.000 ευρώ και ευνοικές ρυθμίσεις για τα αγροτεμαχία που χρησιμοποιούνται για αγροτική χρήση, ώστε η μέση επιβάρυνση να μην ξεπερνά τουλάχιστον για το 2014 τα 12 ευρώ ανά στρέμμα.

Ωστόσο, για τα αγροτεμάχια που βρίσκονται σε τουριστικές ή παραθαλάσσιες περιοχές ή συνορεύουν με εθνικές οδούς, ο φόρος αναμένεται να είναι πιο "τσουκτερός" και να ανέβει στα 20, 30 ή 50 ευρώ το στρέμμα. Σημειώνεται, ότι σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων στρεμμάτων, φθάνει τα 66,5 εκατομμύρια.