Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Ενοικίαση αγροτεμαχίων και με ένα ευρώ το στρέμμα!



Ακόμη και με ένα ευρώ το στρέμμα, θα μπορούν να ενοικιάσουν αγροτεμάχια από το δημόσιο, νέοι αγρότες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα.

Πρόκειται για πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για μίσθωση χιλιάδων στρεμμάτων δημόσιας αγροτικής γης. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, Αθ. Τσαυτάρης, θα προωθήσει νόμο ο οποίος θα δίνει περισσότερα κίνητρα για τους νέους αγρότες να ενοικιάσουν αγροτεμάχια.

Συγκεκριμένα, θα κατατεθεί νέος νόμος τις επόμενες ημέρες με τον οποίο θα αίρεται για την περίπτωση των βοσκοτόπων που είναι δημόσιες εκτάσεις το όριο των 100 στρεμμάτων, όπως επίσης αίρονται και τα προβλήματα που δημιουργούσε ο παλιός νόμος αναφορικά με την υποχρεωτική καταβολή εκ μέρους των κτηνοτρόφων του ποσού των 5 ευρώ ανά στρέμμα για τη μίσθωση των εκτάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το νόμο 4061/2012, η ανώτατη έκταση που μπορεί να νοικιάσει κάποιος είναι τα 100 στρέμματα με σκοπό την παραγωγή τροφίμων, φυτικής ή ζωικής προέλευσης ή ζωοτροφών ή για βόσκηση. Με τις αλλαγές, θα μπορεί κάποιος, ειδικά για χρήση βοσκοτόπων να μισθώνει πάνω από 100 στρέμματα.

Σημαντική είναι και η μείωση του ενοικίου για τους ενδιαφερόμενους. Μέχρι τώρα οι αγρότες έπρεπε να πληρώσουν 5 ευρώ το στρέμμα ενώ πλέον, το ποσό αυτό πέφτει. Οπως είπε ο κ. Τσαυτάρης «το νέο νόμο αναφέρεται ότι μπορεί να δοθούν μέχρι 5 ευρώ το στρέμμα και κρίνεται από τους τοπικούς άρχοντες ανάλογα με την αξία και τη ζήτηση αν θα δώσουν 1 ευρώ, ή 2 ευρώ ή 3 ευρώ ή περισσότερα ευρώ - μέχρι 5 ευρώ για τους κτηνοτρόφους - προκειμένου να απαλύνουμε και το κόστος».

Υπενθυμίζεται ότι για να συμμετάσχει κάποιος στη διαδικασία πρέπει:

1. Να είναι επαγγελματίας αγρότης ή νομικό πρόσωπο εγγεγραμμένο στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) ως κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης.

2. Να είναι άνεργος εγγεγραμμένος στα αρχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.).

3. Να είναι νέος ηλικίας έως 35 ετών, πτυχιούχος Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΤΕΙ).

Η διάρκεια της παραχώρησης είναι από 5 έως 25 έτη, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 10 χρόνια.

Η επιλογή των αγροτών γίνεται με βάση κάποια βαθμολογία. Οι υποψήφιοι παίρνουν βαθμούς ανάλογα με το αν είναι αγρότες με όμορη έκταση, την ηλικία του, αν δεσμεύεται για συγκεκριμένη για παραγωγή τροφίμου ενταγμένου στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας, αν είναι αγροτικός συνεταιρισμός ή Ομάδα Παραγωγών κ.λπ.