Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Χρωστάς στο Δημόσιο; (Ξε)πούλα ένα ακίνητο!



Από χθες οι οφειλέτες του Δημοσίου θα έχουν τη δυνατότητα να πωλούν ακίνητα για να ξεχρεώσουν καθώς δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεων η σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Ετσι, κάθε οφειλέτης προς το Δημόσιο θα μπορεί πλέον να δίνει κάποιος ακίνητο που είναι στην κατοχή και να εξοφλεί τα χρέη του ακόμη και αν το ποσό είσπραξης από την πώληση είναι μικρότερο του χρέους τους.

Ωστόσο, στη ρύθμιση προβλέπεται και μία προϋπόθεση: Για την έκδοση βεβαίωσης οφειλής από την αρμόδια υπηρεσία προκειμένου να προχωρήσει η μεταβίβαση του ακινήτου, θα πρέπει το υπόλοιπο της οφειλής να διασφαλίζεται από λοιπά περιουσιακά στοιχεία του φορολογούμενου ή από εγγυήσεις τρίτων.
Στην απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών διευκρινίζεται ακόμη ότι η βεβαίωση οφειλής θα δίδεται εφόσον δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι μη έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας για τον οφειλέτη.

Με τη σχετική απόφαση ανοίγει ο δρόμος σε μεγαλο-οφειλέτες να δώσουν ακίνητα και να γλιτώσουν τη φυλακή. Για παράδειγμα ο Λάκης Γαβαλάς έχει ζητήσει να πουλήσει το ακίνητο στην Κάντζα, διαμερίσματα στο Κολωνάκι και μια βίλα στη Μύκονο προκειμένου να αποπληρώσει τα χρέη του, όχι μόνο προς το δημόσιο αλλά και προς τρίτους.

Πάντως, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η ρύθμιση αυτή θα οδηγήσει στο «σκότωμα» ακινήτων από οφειλέτες οι οποίοι θα πουλάνε όσο - όσο αρκεί να γλιτώσουν τη φυλάκιση.