Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Εφάπαξ θα κληθούν από να καταβάλλουν το "χαράτσι" του 2013






Εφάπαξ θα κληθούν από να καταβάλλουν το "χαράτσι" του 2013 στην Εφορία όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν το εξοφλήσουν μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ. Αν δεν το πληρώσουν ξεκινουν οι διαδικασίες "αναγκαστικής είσπραξης".

Τα παραπάνω διευκρινίζονται σε σχετική απόφαση του γενικού γραμματέα Δημόσιων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη στην οποία επιπλέον καθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για όσους απαλλάσσονται από το "χαράτσι' ή το καταβάλουν με μειωμένο συντελεστή (άνεργοι , πολύτεκνοι , ανάπηροι κ.λ.π).

Οπως ορίζει η απόφαση :
Αν δεν καταβληθεί ο φόρος η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος μετά την ημερομηνία λήξης πληρωμής της τελευταίας δόσης του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΑ) διαγράφουν το οφειλόμενο ποσό από τους λογαριασμούς και αποστέλλουν τις σχετικές καταστάσεις στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Σε αυτές αναγράφεται το ποσό της οφειλής το ονοματεπώνυμο και το ΑΦΜ του κυρίου ή επικαρπωτή του ακινήτου.
Η ΓΓΠΣ με τη σειρά της αποστέλλει "ραβασάκια" για την οφειλή στον κύριο ή επικαρπωτή του ακινήτου ενημερώνοντας τον ταυτόχρονα για τις επιπτώσεις της μη εκπλήρωσης της υποχρέωσης αυτής.
Παράλληλα αποστέλλει στις αρμόδιες ΔΟΥ τις καταστάσεις με τις οφειλές.
Με βάση τις καταστάσεις της ΔΕΗ τα οφειλόμενα ποσά του ΕΕΤΑ του 2013 βεβαιώνονται και καταβάλλονται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου από την έκδοση του χρηματικού καταλόγου μήνα.
Αν και μετά την ειδοποίηση της ΓΓΠΣ δεν εξοφληθεί ο φόρος, οι ΔΟΥ όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά "οφείλουν να μεριμνήσουν για την είσπραξη των οφειλών σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων λαμβάνοντας μέτρα αναγκαστικής είσπραξης", δηλαδή κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων