Στην απώλεια χιλιάδων ελληνικών θέσεων εργασίας και νέων επενδύσεων, θα οδηγήσει η πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ηλιακών πάνελ από την Κίνα, εντείνοντας την κρίση που βιώνει ο κλάδος, σύμφωνα με τον ελληνικό Σύνδεσμο Εταιριών Φωτοβολταϊκών.
Η απόφαση της Κομισιόν έρχεται την "πιο ακατάλληλη στιγμή" για την πορεία της αγοράς, η οποία ήδη συνθλίβεται από τη ραγδαία μείωση των κινήτρων σχολιάζει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών στην ιστοσελίδα EurActiv.gr
Σημειώνεται, ότι κινεζική παραγωγή ηλιακών πάνελ αυξήθηκε το διάστημα 2009-2011 τέσσερις φορές περισσότερο από την παγκόσμια ζήτηση ενώ οι ευρωπαίοι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι οι κινεζικές εταιρείες έχουν "καταλάβει" πάνω από το 80% της ευρωπαϊκής αγοράς, από σχεδόν μηδαμινή παρουσία λίγα χρόνια πριν, εξάγοντας πάνελ αξίας 21δισ. ευρώ στην ΕΕ το 2011.
"Πρόκειται για μια δράση που είναι σαφώς αντίθετη με την επιθυμία των κυβερνήσεων για την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτών, οι οποίοι επιδοτούν, τελικώς, τις εγγυημένες τιμές πώλησης ενέργειας [ ]Και είναι, εν τέλει, ενάντια στον κοινοτικό στόχο για μια διευρυμένη συμμετοχή των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας, που πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και με το ελάχιστο δυνατό κόστος" αναφέρει ο Σύνδεσμος.
"Η επιβολή δασμών στα φωτοβολταϊκά panels κινέζικης προέλευσης, που πρωταγωνιστούν στη μείωση των τιμών πώλησης, απλώς θα αυξήσει δραματικά το μέσο κόστος των συστημάτων και θα καταστήσει μη βιώσιμο το σύνολο των επενδύσεων, δεδομένων των χαμηλών πλέον εγγυημένων τιμών πώλησης της παραγόμενης ενέργειας, μηδενίζοντας τις ήδη μειωμένες πωλήσεις και οδηγώντας στην οριστική χρεοκοπία το σύνολο του κλάδου. Εναλλακτικά οι εγγυημένες τιμές πώλησης θα πρέπει να αυξηθούν εκ νέου, αυξάνοντας την επιβάρυνση των καταναλωτών", συνέχισε.
Πρόσθεσε επίσης ότι θα ακυρωθεί κάθε προοπτική νέων επενδύσεων: "Η επιβολή δασμών, που θα οδηγήσει σε αύξηση του μέσου κόστους των συστημάτων κατά 200-250 ευρώ/kWp, καθιστά μη βιώσιμες τις επενδύσεις από δω και μπρος, στο σύνολό τους, εκτός και εάν η περικοπή των εγγυημένων τιμών αναστραφεί, οδηγώντας στην ανάγκη για περαιτέρω αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που βαρύνει τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας".