Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Μέχρι 31 Αυγούστου στο Ε9 ακόμη και οι... βουνοκορφές.



Αμέσως μετά το Πάσχα θα συνεδριάσει η Διακομματική Επιτροπή για τα ακίνητα με βασικό θέμα το νέο φόρος στα ακίνητα που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Η σύσκεψη που έγινε χθες στο υπουργείο Οικονομικών στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Απ. Βεσυρόπουλος, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης και εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, αποφασίστηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να υπάρχουν στοιχεία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τους κατ' επάγγελμα αγρότες οι οποίοι είτε θα εξαιρεθούν είτε θα πληρώνουν ένα μικρό φόρο από του χρόνου.

Αποφασίστηκε επίσης ότι μέχρι τις 31 Αυγούστου θα πρέπει στο Ε9 να δηλωθούν όλα τα ακίνητα που έχει κάποιος στην κατοχή του, δηλαδή και τα αγροτεμάχια. Εκεί θα πρέπει να υπάρξουν όλα τα σχετικά στοιχεία για το αν είναι καλλιέργειες, βοσκότοποι, κοντά σε αιγιαλούς ή παραλίες ή αν είναι... σε βουνοκορφές.

Αν και οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι τον Ιούνιο που θα κατατεθεί το νέο φορολογικό, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί επικαιροποίησης των στοιχείων το φθινόπωρο καθώς θα έχει μεσολαβήσει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και η ένταξη στο σύστημα όλων των περιοχών της χώρας.

Η φορολόγηση των αγροτεμαχίων και το ύψος των εσόδων που θα προβλεφθούν, θα κρίνει και το αφορολόγητο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα αντικαταστήσει το χαράτσι. Αν τα έσοδα μπορούν να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 3,2 δισ. ευρώ τότε θα υπάρξει αφορολόγητο, πιθανότατα 50.000 ευρώ. Όπως εκτιμάται, από τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια αναμένεται να εισπραχθούν περί τα 500 εκατ. ευρώ.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η συζήτηση για τους νέους συντελεστές του φόρου, ποιοι θα απαλλάσσονται ή θα πληρώνουν λιγότερο φόρο (άνεργοι, οικογένειες κάτω από τα όρια της φτώχειας) καθώς και τι θα γίνει με τις μεγάλες ιδιοκτησίες χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, ειδικά τα κτίρια που φιλοξενούν παραγωγικές μονάδες.