Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ενδιαφέρον από τους Κινέζους για ακίνητα και έργα υποδομών στην Ελλάδα.



Ενδιαφέρονται άραγε οι Κινέζοι να αγοράσουν ακίνητα και να επενδύσουν σε έργα υποδομών και αποκρατικοποιήσεις; Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης, έπειτα από την Επιχειρηματική Αποστολή που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα (Business Forum στο Πεκίνο και τη Σαγκάη) έγιναν πάνω από 450 επιχειρηματικές συναντήσεις σε Πεκίνο και Σαγκάη και υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για έργα υποδομών, αποκρατικοποιήσεις και ακίνητη περιουσία.

Αναλυτικότερα, διοργανώθηκαν επιχειρηματικά συνέδρια (Business Forum) και στις δύο πόλεις και ακολούθησε μεγάλος αριθμός προγραμματισμένων συναντήσεων μεταξύ των Ελληνικών και Κινεζικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν. Και στις δύο πόλεις υπήρξε ιδιαίτερα υψηλή προσέλευση σημαντικών εξωστρεφών κινεζικών επιχειρήσεων.

Στην επιχειρηματική αποστολή συμμετείχαν 87 ελληνικές επιχειρήσεις και επιχειρηματικοί φορείς από τους βασικούς κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας: Ναυτιλία, Τράπεζες, Τουρισμός και Ακίνητα, Αγροτικά προϊόντα και Τρόφιμα, Τεχνολογία και Δομικά υλικά.

Στο Πεκίνο, στο Business Forum, από κινεζικής πλευράς συμμετείχαν πάνω από 135 επιχειρήσεις, στους αντίστοιχους κλάδους, με 257 συμμετέχοντες. Οι κύριοι κλάδοι που εκπροσωπούσαν οι κινεζικές επιχειρήσεις ήταν: Τουρισμός, ακίνητα, εμπόριο, ενέργεια, κατασκευές, μηχανολογικός εξοπλισμός, ορυκτά, τρόφιμα, αγροτικά, προϊόντα, υπηρεσίες, χρηματοοικονομικά, επενδύσεις. Πραγματοποιήθηκαν 271 κατ΄ ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β) με ελληνικές εταιρείες να έχουν πραγματοποιήσει κατά μέσο όρο τέσσερις συναντήσεις με αντίστοιχες κινεζικές. Το 23% των συναντήσεων αφορούσε τον κλάδο των τροφίμων, το 20% τον τομέα του τουρισμού και των ακινήτων, το 11% χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τράπεζες, κλπ), το 7% την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες το 6% τη ναυτιλία.

Στη Σαγκάη, πραγματοποιήθηκαν 184 κατ΄ ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β) ανάμεσα στις ελληνικές επιχειρήσεις της επιχειρηματικής αποστολής και τις 120 κινεζικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο φόρουμ. Οι πραγματοποιηθείσες συναντήσεις αφορούσαν κυρίως τους τομείς του τουρισμού και ακινήτων (33%) , ναυτιλίας (29%), τραπεζών (17%) και τροφίμων (14%).

Σημειώνεται, ότι στην ομιλία του πρωθυπουργού στο δείπνο που παρατέθηκε σε ελληνικές και κινεζικές επιχειρήσεις στη Σαγκάη ανέφερε ότι η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας Κίνας θα πρέπει να διατηρηθεί με συστηματικές εξακολουθητικές ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό ήδη προγραμματίζεται επίσκεψη στην Αθήνα στις 17-21 Ιουνίου 20 σημαντικών κινεζικών επιχειρήσεων από τη Σαγκάη με ισχυρό ενδιαφέρον για επενδύσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες στην Ελλάδα. Η επίσκεψη συντονίζεται από το Invest in Greece και το Ελληνικό Προξενείο της Σαγκάης.

Όπως προκύπτει από τις συναντήσεις, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις κινεζικές επιχειρήσεις παρουσίασαν οι κλάδοι των τροφίμων και του τουρισμού ενώ συμφωνίες υπεγράφησαν στον τομέα των ακινήτων, με αξιοποίηση και των ευεργετικών διατάξεων του προσφάτως ψηφισθέντα νόμου που δίνει άδεια παραμονής σε μη κατοίκους ΕΕ με την αγορά ακινήτων αξίας πάνω από 250.000 ευρώ.

Τέλος, αξίζει να σημειώθεί ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, και ο Υφυπουργός, Νότης Μηταράκης, πραγματοποίησαν σειρά σημαντικών και ουσιαστικών συναντήσεων με κυβερνητικούς φορείς και επιχειρηματικούς ομίλους στις οποίες συζητήθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον και η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και η επένδυση τους στην Ελλάδα.
Στις διμερείς συναντήσεις των κκ. Υπουργών και Υφυπουργών με Κινεζικές εταιρείες και επενδυτές, καταγράφηκε επίσης ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε έργα υποδομών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, των περιφερειακών αεροδρομίων και του Αεροδρομίου Αθηνών.