Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Έρχεται η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.



Σε διαβούλευση αναμένεται να δοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, το σχέδιο για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα των Κτιρίων, με στόχο το νέο μέτρο να αρχίσει να εφαρμόζεται έπειτα από έξι μήνες.
Η ηλεκτρονική καταγραφή των κτιρίων που θα εξειδικευτεί με Προεδρικό Διάταγμα, θα αφορά στην πραγματικότητα ένα "φακέλωμα" των νέων αλλά και των παλαιών κτισμάτων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μητρώο ακινήτων, στο οποίο θα συμπεριληφθούν όλα τα κτίρια.
Στο μητρώο αυτό θα συμπεριληφθούν σε πρώτη φάση, όλα τα αυθαίρετα κτίσματα καθώς κάθε υποβολή δήλωσης στο νόμο για τα αυθαίρετα θα συνοδεύεται και με ένταξη στην ταυτότητα του κτιρίου. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δεχθούν την ηλεκτρονική καταγραφή, καθώς με τον νέο νόμο για τα αυθαίρετα (που αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Μαϊου) είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων που ανεγέρθηκαν πριν το 1983.
Στο φάκελο του κτιρίου που θα τηρείται από τον μηχανικό του ακινήτου θα περιλαμβάνονται στοιχεία όπως η οικοδομική άδεια, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, ακόμη και ένα ψηφιακό βίντεο που θα απεικονίζει όλους τους χώρους του ακινήτου.