Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Δαιδαλώδης γραφειοκρατικά η απόφαση του ΥΠΟΙΚ περί απαλλαγής από το ΕΕΤΑ.



ΕΝΑ «βουνό» από δικαιολογητικά θα πρέπει να προσκομίσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (άνεργοι, πολύτεκνοι και ΑμΕΑ), για να πληρώσουν μειωμένο έκτακτο φόρο επί των ακινήτων (με συντελεστή 0,5) τον οποίο θα εισπράξει και φέτος η ΔΕΗ.

Με βάση και τις οδηγίες του υπουργείου που απέστειλε στις εφορίες ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, θα πληρώνουν μειωμένο φόρο με χαμηλό συντελεστή 0,5 αντί 3 και άνω, όπως προβλέπεται για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες. Με την απόφαση αυτή πάντως δεν εξειδικεύονται οι όροι για την ελάφρυνση όσων βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται με φτώχεια, για τα οποία θα απαιτηθεί άλλη ειδική απόφασητου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι:
-Πολύτεκνοι πρέπει να προσκομίσουν φωτοτυπίες της φετινής δήλωσης Ε1 και του εκκαθαριστικού σημειώματος ΦΑΠ έτους 2010 ή συμβόλαιο για απόκτηση ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2010.
-Προκειμένου για ανάπηρο, απαιτείται επιπλέον βεβαίωση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) για την πιστοποίηση και το ποσοστό της αναπηρίας,
-Προκειμένου για άνεργο, απαιτείται και ειδική βεβαίωση από τον κατά περίπτωση αρμόδιο φορέα για την ανεργία.
Όσοι αμέλησαν να υποβάλουν δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) και φορολογίας εισοδήματος (Ε1) χάνουν την ελάφρυνση. Επιπλέον, ο προϊστάμενος της ΔΥΟ μπορεί να ζητήσει από τον αιτούντα, κατά την κρίση του, και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο θεωρεί αυτός απαραίτητο.