Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για τα κληροδοτήματα.




Στο εντυπωσιακό ποσό των €14 δις φτάνει η αξία των 3.000 σχολαζουσών κληρονομιών και των 15.000 εθνικών κληροδοτημάτων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων παραμάνει αναξιοποίητο.
Η πολιτεία ευελπιστεί ότι με το νομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση θα μπορέσει σε βάθος χρόνου να εισπράξει ένα σημαντικό ποσό καθώς μέρος των κληρονομιών μπορεί να περάσει στο ελληνικό δημόσιο εφόσον δε βρεθούν οι νόμιμοι κληρονόμοι. Πάντως, η διαδικασία εκκαθάρισης μπορεί να κρατήσει από 10 έως και 30 χρόνια.
Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων ότι μπαίνουν ελεγκτικές εταιρείες που θα αναλάβουν τη διαχείριση των εθνικών κληροδοτημάτων. Επίσης, για τις σχολάζουμε κληρονομιές ήτοι ακίνητα, μετοχές, ομόλογα, καταθέσεις και κοσμήματα ή άλλα τιμαλφή, προβλέπεται ότι θα ορίζεται κηδεμόνας για 2 χρόνια ο οποίος πρέπει να βρει τους κληρονόμους. Αν δεν βρεθούν τότε κύριος της περιουσίας γίνεται το δημόσιο.
Με το υφιστάμενο καθεστώς, αυτό συνέβαινε στα 10 χρόνια, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που χρειάστηκαν 30 χρόνια.
Ακόμη, επιταχύνονται οι διαδικασίες μίσθωσης διαφόρων ακινήτων που περιλαμβάνονται σε κληροδοτήματα. Αυστηροποιούνται οι ποινές για όσους διαχειρίζονται κληροδοτήματα και δεν παρουσιάζουν ετήσια οικονομικά στοιχεία (ισολογισμούς, απολογισμούς, προϋπολογισμούς κ.λπ.).
Επιβάλεται εισφορά 0,5% επί των εσόδων των περιουσιών των εθνικών κληροδοτημάτων. Δημιουργείται μητρώο για τα εθνικά κληροδοτήματα και τις σχολάζουσες κληρονομιές.