Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Αγροτεμάχια: όλα ανοικτά για τον νέο φόρο-δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις.



"Πονοκέφαλος" έχει αποτελέσει για την κυβέρνηση το θέμα των συντελεστών φορολόγησης των ακινήτων και κυρίως των αγροτεμαχίων με τον Ενιαίο Φόρο από το 2014.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα τεθεί ένας σοβαρός προβληματισμός σχετικά με το νέο φόρο και ειδικά για το πώς αυτός θα εφαρμοστεί στα αγροτεμάχια και κυρίως στους κατ' επάγγελμα αγρότες.
Οπως αναφέρει το Έθνος, το σενάριο που εξετάζεται σε αυτή την φάση είναι η φορολόγηση των εκτάσεων με 12 ευρώ κατά μέσο όρο ανά στρέμμα αλλά με συντελεστές που θα διαφοροποιούνται αναλόγως του εάν πρόκειται για καλλιεργήσιμα ή μη, την τοποθεσία τους κ.λπ. Για τους κατ' επάγγελμα αγρότες εξετάζονται ειδικοί χαμηλοί συντελεστές με στρεμματικό όριο.
Ωστόσο, τόσο στη ΝΔ , όσο και στο ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ υπάρχουν ήδη έντονες αντιδράσεις για το θέμα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του 4ου Agro Quality Festival, τόνισε ότι δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης, αναφερόμενος στα σενάρια για φορολόγηση των αγροτεμαχίων.
"Είμαι ο τελευταίος που θα επιθυμούσε τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων" δήλωσε ο κ. Χαρακόπουλος, "και επειδή δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης, θα ήθελα να καλέσω να είναι πιο προσεκτικοί όσοι μιλούν αβασάνιστα ή διαρρέουν πληροφορίες -εντός ή εκτός εισαγωγικών- για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, ενσπείροντας αναστάτωση στους αγρότες που μοχθούν για τον επιούσιο".