Σάββατο 18 Μαΐου 2013

"Χαράτσι" 2013: πρώτα ξεκινάς να το πληρώνεις, μετά δίνεις 10 ευρώ (για την αίτηση) και ...μετά απαλλάσσεσαι.



Δύσκολο δρόμο, έχουν όσοι ζητήσουν από την εφορία να απαλλαγούν από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων του 2013 δηλαδή από το φετινό "χαράτσι" της ΔΕΗ, καθώς οι πρώτοι λογαριασμοί, από το νέο "χαράτσι" ετοιμάζονται να ταχυδρομηθούν τον Ιούνιο.

Η γραφειοκρατία αλλά και οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που τίθενται για την απαλλαγή από το "χαράτσι" δεν φαίνεται ότι πληρούνται από την πλειονότητα όσων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (σημειώνεται ότι σύμφωνα με το υπουργείο κάτω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας).

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για την απαλλαγή θα πρέπει να ξεκινήσουν κανονικά την πληρωμή του "χαρατσιού" στη ΔΕΗ. Αφού ξεκινήσουν να πληρώνουν κανονικά τότε θα πρέπει στην πορεία να μαζέψουν τα δικαιολογητικά για να τα καταθέσουν, από τον Σεπτέμβριο, όταν δηλαδή θα ξεκινήσουν οι εφορίες να δέχονται τις αιτήσεις των δικαιούχων. Τότε, όμως, για να υποβάλουν την αίτηση, θα πρέπει να πληρώσουν...10 ευρώ. Η αίτηση μπορεί και να μη γίνει δεκτή αλλά τα χρήματα αυτά δίνονται για να διακοπεί το "χαράτσι" από τη ΔΕΗ και να περάσει στην εφορία. Αν η αίτηση για απαλλαγή ή περικοπή γίνει δεκτή τότε η εφορία θα πρέπει να επιστρέψει στον δικαιούχο όσα χρήματα έχει πληρώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή στη ΔΕΗ. Τα χρήματα αυτά προβλέπεται να δοθούν μέσω επιστροφής φόρου ή συμψηφισμού για όσους χρωστάνε.

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών για όσους διεκδικούν απαλαγή, ελαφρύνσεις ή ακόμα περισσότερες δόσεις για την καταβολή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων του 2013 (ΕΕΤΑ).

Επίσης, οι υποψήφιοι δικαιούχοι θα πρέπει να ξέρουν ότι θα πρέπει να υποβάλουν πρώτα τη φορολογική δήλωση του 2013 ή το εκκαθαριστικό σημείωμα, για να αποδείξουν ότι το ετήσιο εισόδημά τους το 2012 δεν ξεπέρασε τα 6.000 ευρώ (άγαμος) ή τα 8.000 (έγγαμος), ή και παραπάνω (1.000 ευρώ για κάθε παιδί), εάν υπάρχουν προστατευόμενα τέκνα.

Το ακίνητο, για το οποίο θα ζητηθεί η απαλλαγή θα πρέπει να αποτελεί την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία του αιτούντος και η συνολική του αξία να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ και η τιμή ζώνης του ακινήτου δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.