Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Στις 50.000 ανέρχονται τα απούλητα εξοχικά.



Παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν μειωθεί πάνω από 30% τα τελευταία χρόνια, οι απούλητες εξοχικές κατοικίες ανά την Ελλάδα, φαίνεται ότι συνεχίζουν να αυξάνονται, φτάνοντας στις 50.000.
Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα για τον κλάδο από την Στόχασις Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, που δημοσίευσε η εφημερίδα "Καθημερινή".
Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει η υπεύθυνη του τμήματος Κλαδικών Στοχεύσεων κ. Χριστίνα Γκιόκα, οι τιμές πώλησης των εξοχικών κατοικιών έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο 20%-30% την περίοδο 2008-2011, ενώ σε περιοχές , όπου έχει κατασκευαστεί μεγάλος αριθμός εξοχικών κατοικιών, η πτώση των τιμών είναι αρκετά μεγαλύτερη. Ταυτόχρονα ο κ. Βασίλης Ρεγκούζας, πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος της Στόχασις, αναφέρει ότι ορισμένες από τις απούλητες κατοικίες, διατίθενται πλέον προς ενοικίαση, με βασικό στόχο την προσέλκυση ξένων πελατών (τουρίστες), αλλά και Ελλήνων του εξωτερικού.
Αν θέλουμε να χαρτογραφήσουμε τα εξοχικά που πωλούνται το 12% βρίσκεται στα νησιά του Αιγαίου, το 18% στην Κρήτη, το 14% στα νησιά του Ιονίου και ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 37% εντοπίζεται στην ηπειρωτική Ελλάδα ενώ ακολουθούν μικρότερα ποσοστά στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι οι ειδικοί της αγοράς πιστεύουν ότι από την εξοχική κατοικία θα ξεκινήσει η ανάκαμψη καθώς υπάρχουν δελεαστικές τιμές στην αγορά -για όποιον έχει ρευστό- ενώ ταυτόχρονα δίνεται στους ξένους και δέλεαρ από τη χορήγηση της άδειας παραμονής, σε όσους αποκτήσουν ακίνητα αξίας πάνω από τα 250.000 ευρώ.