Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Καλαφάτης: ο νόμος των αυθαιρέτων "ζωντανεύει" περιουσιακά δικαιώματα.



Με τον νέο νόμο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης υλοποιείται μεγάλο μέρος του συνολικού σχεδίου για την πλήρη καταγραφή του δομημένου χώρου, ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης.

Οπως τόνισε με τον νέο νόμο για τα αυθαίρετα για πρώτη φορά:

"-Δίνονται κίνητρα στους πολίτες να ενταχθούν στις διατάξεις του νόμου και να "ζωντανέψουν" περιουσιακά τους δικαιώματα.
- Υπάρχει ουσιαστική μέριμνα για ευαίσθητες, ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών μας, όπως είναι μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια άνεργοι και άλλοι.
- Ευνοούνται έμπρακτα και ουσιαστικά οι περιοχές που πλήττονται από την αυθαίρετη δόμηση μέσω των μηχανισμών του "περιβαλλοντικού ισοζυγίου".

Πρόσθεσε μάλιστα ότι σε συνδυασμό με το νέο θεσμό της «Τράπεζας Γης», το ΠΔ για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, και τα όσα προβλέπει ήδη ο Νόμος «για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων», "αλλάζει οριστικά η νοοτροπία για το δημόσιο χώρο και μπαίνουν οι όροι της βιώσιμης σύνδεσής του με την ανάπτυξη και το περιβάλλον".

Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη στο ΥΠΕΚΑ "Επιλέξαμε να μη δούμε αποσπασματικά την ατζέντα αλλά να καταγράψουμε, να συσχετίσουμε τα ζητήματα, εδραιώνοντας μια νέα λογική και μια στέρεα βάση. Ώστε να αλλάξει οριστικά ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον δομημένο χώρο... Να υπάρξει το "πριν" και το "μετά"".

Μεταξύ άλλων έκανε αναφορά στον νέο Νόμο για το Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες που ψήφισε η Βουλή τον Ιούνιο. "Νόμος που ξεμπλοκάρει το έργο και συμβάλλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωσή του. Ένα σημείο μόνο θυμίζω εδώ που υπογραμμίζει τη λογική της κυβέρνησης: για πρώτη φορά το Δημόσιο αναλαμβάνει την ίδια υποχρέωση που έχουν οι πολίτες για την καταγραφή των δικαιωμάτων του" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, έκανε αναφορά στην πολεοδομική και χωροταξική μεταρρύθμιση, η οποία αναμένεται να ακολουθήσει σύντομα, έπειτα από σχετική προεργασία που γίνεται εδώ και ενάμιση χρόνο "γιατί είναι μεταρρύθμιση πυρήνα για τη μεγάλη μεταστροφή της χώρας" είπε ο κ. Καλαφάτης.

Η μεταρρύθμιση αυτή "απλουστεύει και απλοποιεί τις διαδικασίες για να διευκολύνονται οι επενδύσεις" υπογράμμισε. Την ίδια στιγμή, σημείωσε, στοχεύει:
"- Αφενός στην ελάφρυνση του κεντρικού κράτους από τον τεράστιο όγκο χωροταξικών και πολεοδομικών ρυθμίσεων, μέσω της αποκέντρωσης του σχεδιασμού στις Περιφέρειες και της ανάθεσης εκπόνησης και έγκρισης των Πολεοδομικών Σχεδίων στις αποκεντρωμένες διοικήσεις.
- Αφετέρου στην επικαιροποίηση όπου χρειάζεται, -και μετά από 3 δεκαετίες είναι λογικό να χρειάζεται- της κατηγοριοποίησης των χρήσεων γης".