Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Έρχεται η ηλεκτρονική υποβολή μισθωτηρίων συμβολαίων ενοικίασης.



Μία νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, αυτή της Ηλεκτρονικής Υποβολής Μισθωτηρίων Ενοικίασης θα παρέχει από τον Ιανουάριο 2014 τους φορολογουμένους, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών.

Στην νέα υπηρεσία, η οποία θα αποτελεί μέρος της υποδομής του περιουσιολογίου, θα μπορεί να μπαίνει μόνο ο εκμισθωτής, ο οποίος θα συμπληρώνει τα πλήρη στοιχεία του ιδίου αλλά και του ενοικιαστή, θα παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου και στη συνέχεια θα μπορεί να εκτυπώνει το αντίγραφο υποβολής μισθωτηρίου και να το δίνει στον ενοικιαστή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών Γιάννης Θεοχάρης σε συνέντευξή του, "το προσεχές διάστημα θα μπουν σε λειτουργία τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια". "Την υπηρεσία αυτή την έχουμε εξαγγείλει από καιρό και βρισκόμαστε πλέον στο τελικό στάδιο ελέγχων ώστε να βγει η εφαρμογή προς χρήση. Περιμένουμε όμως να περάσει μια σχετική διάταξη - ελπίζουμε να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του ΕΝ.Φ.Α.- ώστε να καθοριστεί ότι τη σχετική υποχρέωση υποβολής έχει μόνο ο εκμισθωτής του ακινήτου".

Με το ηλεκτρονικό μισθωτήριο, θα μπορούν επίσης να γίνονται και οι σχετικοί έλεγχοι δηλάδή να διασταυρώνονται τα στοιχεία των εκμισθωτών με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός, προκειμένου να διαπιστώνεται εάν δηλώνουν τα χρήματα από τα ενοίκια που λαμβάνουν, αλλά και οι δαπάνες ενοικίου που δηλώνουν οι ενοικιαστές (οι οποίες για την ώρα μειώνουν το συνολικό φόρο (στις φορολογικές δηλώσεις) κατά 10%).