Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Εμπλοκή με την τρόικα και για φόρο στα ακίνητα και πλειστηριασμούς.




Στον αέρα βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες, και το νέο σχέδιο για το φόρο ακινήτων καθώς στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν θέμα σχετικά με την «τρύπα» που δημιουργείται στα έσοδα.

Το αρχικό σχέδιο έκανε λόγο για έσοδα 2,9 δισ. ευρώ και η τρόικα εκτιμά ότι με τη νέα πρόταση δημιουργείται κενό 400 εκατ. ευρώ το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί με περικοπές του ΠΔΕ αλλά πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη και το δίκαιο μέτρο της μείωσης των συντελεστών φορολόγησης των ξενοίκιαστων μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, δεν μπορεί να περάσει διότι μεγαλώνει η «τρύπα» στα έσοδα.

Εν τω μεταξύ, σοβαρή εμπλοκή με την τρόικα υπήρξε και στο θέμα των πλειστηριασμών καθώς η τρόικα επέμεινε στην πλήρη απελευθέρωση. Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης τονίστηκε ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν περνά από τις Κ.Ο. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πέσει η κυβέρνηση. Η τρόικα, λένε οι πληροφορίες, αναζητά η ίδια τρόπους ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα.

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν θα επιτρέψει στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου του 2014 επισημαίνοντας στην τρόικα ότι οποία λύση είναι αυτή που θα επιλεγεί δεν θα πρέπει να θίγει τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά και επιπλέον να έχει την σύμφωνη γνώμη και των δυο κυβερνητικών εταίρων ώστε να περάσει από τη Βουλή.

Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης τόνισαν μετά τη συνάντηση ότι η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές προς τους εκπροσώπους των δανειστών πως το θέμα των πλειστηριασμών είναι το πιο ευαίσθητο θέμα που χειρίζεται και άρα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς η απόφαση αφορά τις αποφάσεις και των δυο κομμάτων που την στηρίζουν.

Αν και στο θέμα των πλειστηριασμών δεν διαφάνηκε καμιά πρόοδος, στην περίπτωση των εμπορικών μισθώσεων που, επίσης, συζητήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές, η τρόικα φαίνεται ότι υποχωρεί, όσον αφορά την προστασία των παλαιών μισθωτηρίων συμβολαίων.

Αντίθετα, για τα νέα συμβόλαια στις εμπορικές μισθώσεις, η τρόικα επιμένει σε πλήρη απελευθέρωση. Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, έγινε σαφές ότι και σε αυτό το θέμα δεν υπήρξε συμφωνία, καθώς εκκρεμεί ακόμα η συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ.