Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

«Απογειώνονται» από το Ελληνικό οι Καταριανοί.



Μόνο στην αγορά της... Οξιάς, φαίνεται ότι μένει η πολυδιαφημισμένη «εισβολή» επενδυτικών κεφαλαίων από το Κατάρ για projects στο ελληνικό real estate.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αποχωρεί, αυτή τη φορά οριστικά, το επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ, η Qatar Authority Investment, από τη διεκδίκηση της έκτασης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Συγκεκριμένα, κι ενώ αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους (έπειτα από συνεχείς παρατάσεις) δεσμευτικές προσφορές, η Qatari Diar φέρεται να αποχωρεί από τη διεκδίκηση του έργου, προκαλώντας μεγάλο πλήγμα στην όλη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι και η κυβέρνηση έχει ποντάρει στα κεφάλαια του Κατάρ και έκανε το παν προκειμένου να συμμετάσχουν οι Εμίρηδες σε μεγάλα projects όπως αυτό του Ελληνικού. Μια πιθανή αποχώρηση των Καταριανών από το μεγαλύτερο έργο real estate στην Ελλάδα (σύμφωνα με τα σχέδια για κατασκευές χιλιάδες τετραγωνικών μέτρων κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων και του πάρκου) αφενός μειώνει τις προσδοκίες για ένα υψηλό τίμημα -αφού ο ανταγωνισμός θα είναι μικρότερος- αφετέρου αποτελεί και επικοινωνιακό πλήγμα στην προσπάθεια προσέλκυσης κεφαλαίων από τη Μέση Ανατολή.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πρόσφατες επαφές του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη, με εταιρείες από την Κίνα οι οποίες διαθέτουν μεγάλα κεφάλαια, σχετίζονται και με τον διαγωνισμό για το Ελληνικό.

Σε περίπτωση που οριστικοποιηθεί η αποχώρηση των Καταριανών από τη διεκδίκηση του έργου, τότε οι μνηστήρες που μένουν είναι ο ισραηλινός όμιλος Elbit, η Lamda Development του ομίλου Λάτση και η βρετανική London & Regional Properties.

Η ελληνική εταιρεία, που παίρνει μέρος και στη διεκδίκηση του Αστέρα, φέρεται να επιθυμεί διακαώς το Ελληνικό και ίσως «κρατάει δυνάμεις», κεφάλαια και συνεργασίες με ξένους για το μεγάλο αυτό έργο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητά με τον κινεζικό όμιλο Fosun που δεν πήρε μέρος στην τελική φάση για τον Αστέρα ενώ φυσικά υπάρχει και η συμμαχία με την Dogus η οποία μπορεί να συνεισφέρει στην περίπτωση του Ελληνικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποχώρηση της Qatari Diar θα είναι η δεύτερη διότι και τον Ιανουάριο του 2013 είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να μη συμμετάσχει στη διαδικασία αν και από το 2011 έδινε την εντύπωση ότι θα κάνει μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Μάλιστα είχε υπογραφεί στην Ουάσιγκτον κι ένα μνημόνιο με την Ελλάδα για... Καταριανές επενδύσεις της τάξης των 5 δις ευρώ.

Βεβαίως, οι Εμίρηδες έχουν συνηθίσει να κάνουν διαφορετικά τις «δουλειές» τους κι όχι με διαγωνιστικές διαδικασίες όπως αυτές του ΤΑΙΠΕΔ. Στην περίπτωση του Ελληνικού για παράδειγμα είχαν ζητήσει απευθείας διακρατικές συμφωνίες, κάτι που φυσικά αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία.