Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Χοντρό παιχνίδι με τους πλειστηριασμούς.




«Χοντρό» παζάρι ξεκινά από σήμερα με την τρόικα και για την υπόθεση των πλειστηριασμών ακινήτων, και κυρίως της πρώτης κατοικίας.

Φαίνεται να υπάρχει μια κατ' αρχήν συμφωνία που ικανοποιεί και την κυβέρνηση που αποφεύγει την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και την τρόικα που καταφέρνει να αλλάξει το καθεστώς που ίσχυε. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ακόμη να διευκρινιστούν και σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, προκειμένου να προστατευτούν οι μη έχοντες εισάγονται οι έννοιες του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «αποδεκτών ορίων διαβίωσης».

Οι τράπεζες θα επιχειρούν να βοηθούν τους συνεργάσιμους δανειολήπτες να καταφέρνουν να πληρώνουν τις δόσεις, έστω και μικρότερες. Ειδικά εκείνους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Θα μπορούν δηλαδή από κοινού να συμφωνούν στην καταβολή της δόσης που θα μπορεί να πληρώσει ο δανειολήπτης με βάση το εισόδημά του πράγμα που έτυπα σε αρκετές περιπτώσεις ισχύει και σήμερα.

Μεγάλη κουβέντα γίνεται για το αν θα ισχύσει ο νόμος Κατσέλη ο οποίος επιστρέπει στους δανειολήπτες να καταφεύγουν στα δικαστήρια και μέχρι να εκδοθεί η απόφαση να «παγώνουν» οποιαδήποτε κατάσχεση. Η τρόικα πιέζει στην πλήρη κατάργηση του νόμου Κατσέλη.

Από την πλευρά των τραπεζών πάντως έχει διαρρεύσει η πληροφορία ότι σχεδιάζονται κατασχέσεις ακινήτων επιχειρήσεων καθώς επίσης ότι οι τράπεζες θα παίρνουν και το management των εταιρειών που δεν θα καταφέρουν να αναχρηματοδοτήσουν τις δανειακές τους εκκρεμότητες, καταβάλλοντας μάλιστα εφ άπαξ το 10% της συνολικής οφειλής.

Κάτι τέτοιο πάντως γεννά σειρά ερωτημάτων για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην επιχειρηματική δραστηριότητα λόγω των δυσκολιών της αγοράς και τη μεγάλη έλλειψη ρευστότητας. Την ίδια στιγμή τίθεται και μια σειρά νομικών θεμάτων, καθώς οι τράπεζες δεν μπορούν να πάρουν το management μια επιχείρησης από τη στιγμή που δεν διαθέτουν την απαιτούμενη καταστατική πλειοψηφία.