Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Αυθαίρετα: ζητούνται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τρίτεκνους, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες.



Επιστολή στον Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, απέστειλε ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, η οποία κοινοποιείται και στον ίδιο τον Υπουργό κ. Γιάννη Μανιάτη, ζητώντας να ενταχθούν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις αυθαιρέτων οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνες αλλά και οι μονογονεικές οικογένειες.

Οπως αναφέρει, με το Νόμο 4178/2013 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων προβλέπονται ορισμένες ευνοικές ρυθμίσεις για τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους, σε αναγνώριση προφανώς των αυξημένων δυσχερειών που οι δύο αυτές κατηγορίες πολιτών αντιμετωπίζουν με τη σημερινή κρίση. Συγκεκριμένα, προβλέπεται, για μεν τους πολύτεκνους η καταβο΄λή μόνο του 20% του προβλεπόμενου προστίμου, ενώ για τους τρίτεκνους το 30% (Αρθρο 17 παρ. 5).

Προσθέτει όμως "Ενώ όμως η διάταξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική και θα διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό τις κατηγορίες αυτές των συμπολιτών μας, ακολούθησε η εγκύκλιος σας με Αρ.3 της 1/10/2013 (Αρ. Πρωτ. 54373) που καταργεί στην πράξη την πρόβλεψη αυτή του Νόμου, αφού θέτει ως προυπόθεση των ύπαρξη προστατευόμενων μελών για τις κατηγορίες αυτές των πολιτών σήμερα (Αρθρο 17, εδ. 52, παρ. 5 και 6)". Με δεδομένο ότι η οικοδομική δραστηριότητα και η έξαρση της αυθαίρετης δόμησης, είχε παρατηρηθεί τις δεκαετίες του 80 και του 990, οι συμπολίτες μας, πολύτεκνοι-τρίτεκνοι, που στο συγκεκριμένο χρόνο είχαν προστατευόμενα ανήλικα τέκνα, δεν έχουν σήμερα, αφού αυτά έχουν ενηλικιωθεί".

Για όλα τα ανωτέρω, πρέπει όπως αναφέρει, να τροποποιηθεί η εγκύκλιος και να συμπεριλάβει στην ρύθμιση όλους τους πολύτεκνους-τρίτεκνους και τις μονογονεϊκές οικογένειες, χωρίς εξαιρέσεις. "Πολύ περισσότερο, που σε αρκετές περιπτώσεις, τα ενήλικα πλέον τέκνα αυτών των οικογενειών, εξακολουθούν να παραμένουν στην πατρική κατοικία, λόγω οικονομικής αδυναμίας να διατηρήσουν δική τους" σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τέλος, επισημαίνει στον κ. Αλεξιάδη, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση που προβλέπεται στην παραπάνω εγκύκλιο, είναι "ελλιπής αφού αποκλείει από τη ρύθμιση του Νόμου την συντριπτική πλειοψηφία των πολυτέκνων και των τριτέκνων λόγω της προυπόθεσης που θέτει". Προτείνεται λοιπόν, να συμπεριληφθούν στην παραπάνω ρύθμιση όλοι οι πολύτεκνοι-τρίτεκνοι και οι μονογονεϊκές οικογένειες, όπως προβλέπεται στο Νόμο.